Žalobci vytáhli proti solárnímu byznysu - zaúkolovali protikorupční policii

Praha – K průlomovému kroku pro kontroverzní solární byznys se rozhodlo vrchní státní zastupitelství v Praze. Protikorupční policii vydalo pokyn, aby zahájila úkony činné v trestním řízení v případě fotovoltaických elektráren, které od společnosti Amun.Re odkoupil energetický gigant ČEZ. Žalobci tak však učinili už počátkem dubna a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), který včera přišel o svého ředitele, dosud nezareagoval.

„Po prostudování všech dostupných informací vydal státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze pokyn k zahájení úkonů trestního řízení,“ potvrdil České televizi náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Adam Bašný.

O co se jedná?

Podezření na předražený nákup solárních elektráren u Ralska a Mimoně, které měla společnost ČEZ odkoupit od Amun.Re v roce 2010, začala protikorupční policie šetřit před třemi lety. Cena obchodu mezi ČEZem a tehdy neznámou společností měla dosáhnout pěti miliard korun. Podle dřívějších informací měla být společnost Amun.Re dokonce navázaná na lobbistu blízkého ODS Ivo Rittinga, předseda představenstva Martin Shenar však takové spojení odmítl.

Protikorupční policie podezření na nečistý obchod prověřovala dva roky, aniž by padlo obvinění. Loni v lednu případ odložila a vrátila se k němu po roce loni v prosinci. Za nečinnost policisty z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) proto kritizoval v Otázkách Václava Moravce i šéf státní kasy Miroslav Kalousek; podle něj tak učinila, přestože měla k dispozici „znepokojivé“ informace od finančně analytického útvaru ministerstva financí.

„Já jsem někdy opravdu šokován z toho, co na jedné straně lze stíhat a co na druhé straně lze odložit,“ prohlásil tehdy Kalousek, jehož odbor šetření podnítil. „V případě Amun.Re jsem byl hluboce šokován z toho, že úroveň informací na takové míře podrobností, které dostaly orgány činné v trestním řízení od finančně analytického útvaru, byly odloženy.“

Bašný: Založení spisu bylo předčasné

Státní zástupce Bašný potom uvedl, že si v reakci na Kalouskovu kritiku vyžádal informace o tom, v jakém stádiu je vyšetřování, a zjistil, že žádné řízení ve věci Amun.Re neprobíhá. „Předchozí postup v této věci nebyl správný a založení spisu bylo předčasné,“ dodává nyní Bašný.

Policie ale tvrdí, že se případem zabývá neustále. Na výzvu žalobců musela spis poslat v dubnu ke kontrole. „Spis se nám před několika dny vrátil s konkrétními pokyny a my samozřejmě tyto pokyny budeme plnit,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Jak to bylo s Martincem?

Případ údajně liknavého přístupu protikorupční policie má ovšem širší rozměr. Včera totiž oznámil odstoupení z funkce šéf útvaru Tomáš Martinec, který tak reagoval na medializovaný spor mezi ÚOKFK a šéfkou pražských žalobců Lenkou Bradáčovou. Ta policistům vyčítala způsob práce s informacemi a oficiální stížnost zaslala až policejnímu prezidentovi.

Konkrétní výhrady Bradáčové nejsou známy, právě pro údajnou nečinnost v kauze Amun.Re přitom byl ale jindy pozitivně vnímaný Martinec kritizován nejčastěji.

Napjatou situací se budou zabývat i poslanci; už včera stínový ministr vnitra Jeroným Tejc uvedl, že by se podezřením stran Lenky Bradáčové měly zabývat sněmovní výbory. Podle dnešních informací je ve hře varianta, že by na Malou Stranu zavítal jak policejní prezident Martin Červíček, tak ministr vnitra Jan Kubice. „Tlak kolegů jak opozičních, tak i některých z koalic je, aby se výbor této věci věnoval,“ potvrdil předseda ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09).

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)