HLAVNÍ FAKTA: Sever Čech v ohrožení, kulminace bude v noci

Praha – Povodně dál sužují Česko – do odvolání platí výstraha před povodňovým ohrožením pro čtyři české kraje. Labe ohrožuje především sever Čech. Svého maxima dosáhne těsně po půlnoci nebo v časných ranních hodinách. Řeka by podle posledních prognóz neměla vystoupat tak vysoko jako při povodních v roce 2002. V Mělníku se situace lepší – místní hráz se podařilo zpevnit. V ostatních krajích řeky většinou klesají – začíná sčítání škod. Situace se zlepšila i v Praze, kde je ale stále částečně omezená doprava. ČT24 situaci neustále sleduje, odkazy na všechny důležité informace najdete v tomto článku.

Extrémní povodňové nebezpečí v současné době platí pro Prahu a Středočeský, Jihočeský a Ústecký kraj. Podle předpovědi by dnes mělo pršet jen občas, přičemž o něco více na severu Moravy. Meteorologové nově snížili stupeň nebezpečí povodňového ohrožení v Plzeňském kraji na povodňovou pohotovost. Vzhledem k očekávaným srážkám dál ale zůstává v platnosti bdělost pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. 

Vláda schválila novou pomoc dvě miliardy korun na opravu povodňových škod na silnicích a tratích. V pondělí už na tyto opravy vyčlenila 1,3 miliardy. Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po zasedání vlády řekl, že v tuto chvíli Česká republika aktuálně nepotřebuje pomoc ze zahraničí. V budoucnu je však možné, že využije například nabídku techniky. 

Kromě Mělníka, Ústí a Děčína s Hřenskem se situace komplikuje i v Lovosicích – v Lovochemii totiž prosakuje protipovodňová hráz. Hasiči ale zvládají čerpání a stabilita stěny zatím není ohrožena. Ústřední krizový štáb oznámil, že Vltavská kaskáda znovu upouští vodu, aby mohla zadržovat novou, kdyby začalo znovu pršet. 

Situace v Praze se uklidňuje, nicméně doprava je stále omezena. Podobně se situace pomalu stabilizuje na jihu a západě Čech. Na jihu Čech museli vodohospodáři mírně zvýšit odtoky z Lipenské a Husinecké přehrady a taky z rybníka Rožmberk, kde jsou ještě problémy. A v Plzeňském kraji hladiny všech řek i potoků dál klesají. Zítra sice mají region zasáhnout bouřky a přeháňky, ty ale situaci na řekách nezhorší.

Hasiči do dnešních 6:00 hod. evakuovali před velkou vodou přes 19 tisíc lidí, přes polovinu v Ústeckém kraji, třetinu ve Středočeském. Zachránili 492 lidí. Tisíce lidí nadále zůstávají bez elektřiny a plynu – nejvážnější je situace v Ústeckém kraji, naopak v Praze se daří odběrná místa postupně znovu připojovat k sítím. Stav nouze nadále platí v Ústí nad Labem, Děčíně, Mělníku a Litoměřicích.

Brífink po zasedání Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

Škody půjdou do miliard

Některá města a obce už začínají uklízet a sčítat škody po povodních. Praha předběžně vyčíslila škody na stovky milionů korun. Pojišťovny mají po záplavě hlášeny tisíce škod, odhadují je na miliardy korun. Zaplavení lidé už začali žádat o mimořádné dávky. Mohou získat až 51 150 korun. Pomoc by jim mohla přijít i z povodňových kont, na nichž dárci shromáždili nejméně devět milionů.

Množí se ale i případy rabování, policie dosud zaznamenala šest případů. Zatím poslední se stal v Praze 8, kde zloději ze zaplaveného domu ukradli věci za milion korun.

Co nelze přehlédnout:

  • Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.
  • Aktuální výstrahu ČHMÚ sledujte zde.
  • Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz.
  • Informace o uzavírkách na železnici najdete zde.
  • Aktuální dopravní uzavírky najdete zde.
  • Kde hledat POMOC a jak PŘISPĚT