Tento pátek byl nejtragičtějším dnem na silnicích, 7 mrtvých

Praha - Pátek 19. července byl doposud nejtragičtějším dnem roku na silnicích. Při autonehodách či jejich následkem zemřelo poslední pracovní den tohoto týdne celkem sedm lidí. V sobotu pak na českých silnicích zahynuli další čtyři lidé a do dnešního odpoledne přibyla ještě jedna smrtelná nehoda. Podle policejních statistik zemřelo na českých silnicích od pátku 12 lidí.

Doposud zaznamenala policie nejvíce úmrtí při dopravních nehodách ve dnech 7. února, 11. dubna a 2. března, a to pět. Tento pátek ale nejméně o dva mrtvé překonal všechny předchozí dny letošního roku. Jako obvykle o prázdninách je znát, že na silnice vyrazilo mnoho cyklistů a motorkářů. Právě oni byli účastníky řady vážných nehod.

Vůbec největší podíl na tragické bilanci pátečních havárií měla srážka dvou osobních aut na křižovatce u Žamberka na Orlickoústecku, při níž zemřeli tři lidé a další člověk se těžce zranil. Zranění utrpělo i dítě, které cestovalo v jednom z vozů. V sobotu série smrtelných nehod pokračovala čtyřmi mrtvými.

V sobotu bourali především mladí lidé

Devětadvacetiletý motocyklista nepřežil srážku s osobním automobilem v Prachaticích a stejně zemřel i dvaadvacetiletý cyklista u České Skalice na Náchodsku, kterého rovněž porazilo auto.

Na silnici z Milevska směrem na Týn nad Vltavou zase třicetiletý motocyklista srazil v sobotu dvě cyklistky ve věku 30 a 61 let. Ženy s těžkými zraněními skončily v českobudějovické nemocnici, stejně jako motocyklista.

Tři lidé pak byli těžce zraněni při nehodě motocyklistky v Olomouci. Žena nezvládla řízení, se strojem narazila do zábradlí a srazila ženu a muže na chodníku.

Rovněž dnes se stala smrtelná nehoda a její obětí byl opět cyklista. Jezdce na kole srazil devatenáctiletý řidič nedaleko Prostějova. Celkový počet obětí nehod za víkend tak zatím činí pět.

Právě pátky a soboty přinášejí obvykle podle statistik policie z uplynulých let největší počet mrtvých na silnicích. A nejtragičtější dny loňského roku připadly rovněž na letní víkendy. Nejvíce lidí zemřelo při autonehodách v neděli 19. srpna, a to deset, a v sobotu 21. července, kdy zahynulo osm lidí.