ČSSD: Chceme požádat Zemana o sestavení vlády

Praha – V případě neúspěchu Rusnokova kabinetu chce vedení sociální demokracie v nejbližší době zrealizovat schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, aby ho požádala o sestavení vlády. Místopředseda ČSSD Michal Hašek, který s informací přišel, zároveň doufá, že Rusnokova vláda nebude bez důvěry vládnout až do termínu řádných voleb. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůraznil, že ač poslanci sociální demokracie Rusnokovu vládu podpoří, považují ji pouze za provizorní variantu. Neměla by podle něj provádět rozsáhlou personální politiku a příliš zasahovat do chodu státních institucí.

Právě Sobotka by měl podle Michala Haška za prezidentem zajít a o mandát na sestavení vlády ho požádat. „Pokud Rusnokův kabinet důvěru nezíská, zasedne okamžitě politické grémium sociální demokracie a myslím, že nebude žádným překvapením, že budeme chtít hovořit s prezidentem Zemanem o možnosti, že by ČSSD získala druhý pokus,“ uvedl Hašek.

Sobotka zopakoval, že všichni poslanci sociální demokracie jsou připraveni kdykoliv podpořit návrh na rozpuštění sněmovny. „Poslanci sociální demokracie budou hlasovat pro rozpuštění sněmovny, pokud bude reálné ještě v letošním roce vyvolat nové volby,“ zdůraznil předseda ČSSD. Zároveň považuje Rusnokovu vládu za vládu udržovací, která by neměla provádět velké personální změny. „Taková přechodná vláda by měla zasahovat do chodu státu, institucí nebo státních firem pouze tehdy, pokud je to nezbytné,“ dodal.

Právě to, že se vláda zabývala odstraněním nového ředitele Národního divadla, považuje Sobotka za nesmyslné. „Sociální demokracie, i když teď vládu podpoří, protože to je menší zlo, tak zůstává v opozici. My se na této vládě nepodílíme, ale budeme podporovat všechny kroky, kterou jsou a budou užitečné pro občany České republiky a které budou v souladu s programem sociální demokracie,“ uvedl Sobotka.

Sobotka: Zvolením levicového prezidenta lidé doufali v pád pravicové vlády

Ani Sobotka se nevyhnul kritizování bývalé koaliční vlády. Lidé podle něj doufali, že zvolením Zemana prezidentem si jí zbaví. „Zvolení levicového prezidenta Miloše Zemana mohlo vyvolat u velké části našich občanů iluzi, že to bude automaticky znamenat pád pravicové vlády,“ podotkl Sobotka. Podle něj je ale jedinou možností, jak této mety dosáhnout, výhra levicových stran v parlamentních volbách.

Prezident Miloš Zeman
Zdroj: David Taneček/ČTK

Také šéf KSČM Vojtěch Filip ostře kritizoval bývalý koaliční kabinet. Označil sestavu Petra Nečase (ODS) za vládu ostudy České republiky; nebyla také podle něho schopná reagovat na potřeby obyvatel. „Arogance vládní koalice trvá dodnes,“ tvrdí předseda komunistů.

Zeman chce nejdřív vyšetřit kauzu Nagyová

Prezidnet Miloš Zeman dnes uvedl, že nejmenuje nového premiéra do té doby, než bude vyšetřena kauza Nagyová. Jediným kandidátem, který měl údajně zaručenou stojedničkovou většinu, dosud byla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Hradní kancléř Vratislav Mynář v této souvislosti nejprve prohlásil, že Zeman by v případě Rusnokova neúspěchu při další volbě spíš prstem ukázal na Němcovou než na Bohuslava Sobotku. Zřejmě se však jednalo o nátlak na levicové strany, KSČM a ČSSD, aby daly důvěru Rusnokovi a zabránily tak opětovnému návratu pravicové koalice.

Začátkem srpna totiž Mynář upozornil, že prezident namísto Němcové či Sobotky může jmenovat premiérem někoho úplně jiného. Ke jmenování nového premiéra či alespoň osoby, která by sestavovala novou vládu, ovšem Zemana nic formálně nenutí. Ačkoliv obecně platí, že má prezident jednat bez zbytečného odkladu, v ústavě pro tento krok neexistují žádné lhůty ani přesná pravidla. Zeman dnes sám otevřel možnost, že Rusnokův tým bude i bez důvěry Poslanecké sněmovny vládnout dál.

Události k dnešnímu hlasování o důvěře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod