Eso z NASA přednáší v Česku: Mars jednoho dne osídlíme

Praha - Lidstvo by mohlo první cestu na Mars podniknout už za dvacet let a rudou planetu osídlit na začátku příštího století. Na konferenci k sérii přednášek Na řadě je Mars to uvedl uznávaný americký planetární geolog James Rice; zároveň podotkl, že případný let na Mars by byl riskantním a extrémně drahým projektem.

James Rice je přední odborník amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA); patří do nejužšího týmu NASA, který s pomocí planetární sondy Pathfinder a robotických vozítek Spirit, Opportunity a Curiosity zprostředkovává lidstvu vesmírné objevy. Do Prahy ho pozvala Akademie věd ČR, aby přednášel veřejnosti o svých poznatcích z průzkumu rudé planety v rámci projektu Na řadě je Mars.

Na dnešní pražské přednášce Rice uvedl, že lidstvo by mohlo rudou planetu osídlit už za 100 let. Lidé budou chtít kolonizovat sluneční soustavu, aby si vytvořili jakousi pojistku na záchranu svého života; žijeme totiž „na vesmírné střelnici a kolem nás to zostra sviští“.

Meta? Třicátá léta

Z posledních záměrů NASA vyplývá, že by se měl člověk na Mars vypravit ve 30. letech tohoto století. Podle Riceho v současnosti není ale tolik peněz, aby se expedice na Mars uskutečnila. Současné technologie by podle geologa jen umožnily poslat posádku na planetu, ale na dva až tři roky. Navíc by prý byla vystavena intenzivnímu radioaktivnímu záření. „Kdyby mě vyzvali k cestě na Mars, řekl bych ano, letěl bych. Ale myslím, že už budu moc starý, až se tohle stane, protože to bude pravděpodobně až za 20 let,“ podotknul.

Průzkum Marsu provedlo od 60. let minulého století zhruba dvacet úspěšných automatických sond, první byla sovětská (v roce 1971). Pro potvrzení nebo vyvrácení teorie o životě na Marsu zatím chybějí jasné důkazy. „Přinejmenším každý jednou v životě vyšel v noci ven a díval se na hvězdy. A přemýšlel o tom, jestli jsou tam nějaké bytosti, jsou chytřejší než my, hloupější než my? O Marsu se vedou takovéto úvahy,“ dodal vědec.

„Doufám alespoň, že nebyl-li tam v minulosti, tak že tam jednou bude - a to bude ten náš,“ podotknul ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Marcel Grün.

Riceovy přednášky pro veřejnost začnou tuto středu v Ostravě, až do neděle zavítá do Brna, Hradce Králové, Prahy a Českých Budějovic. Představí geologický průzkum Marsu, jeho možnou kolonizaci, přínos pro lidstvo a s použitím modelů, jak fungují robotická vozítka NASA. Projekt navazuje na úspěšný popularizační program Do Kosmu s Krtkem.

Reportáž o Jamesi Riceovi (zdroj: ČT24)