Podivínský zůstane ve funkci, nejdéle však do konce roku

Havlíčkův Brod - Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) zůstane ve funkci ministra životního prostředí ve vládě v demisi nejdéle do konce roku. Dohodl se na tom s poslaneckým klubem KDU-ČSL. Po dnešním jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL v Havlíčkově Brodě to řekl první místopředseda strany Marian Jurečka, dohodu nepřímo potvrdil také Podivínský.

Lidovečtí poslanci se podle Jurečky shodli na tom, že v situaci, kdy je vláda bez důvěry a navíc v demisi, současný stav měnit nebudou. „Pokud by se ale ukazovalo, že jednání nespějí k sestavení vlády v řádu týdnů a provizorní Rusnokova vláda by tady měla být i po Novém roce, pak by se k tomu Tomáš Podivínský postavil a z funkce by odstoupil,“ řekl Jurečka.

Na tomto řešení, které nemělo formu usnesení, ale vzniklo na základě debaty v poslaneckém klubu, se podle Jurečky všichni shodli. Podle Podivínského kolem jeho setrvání ve funkci už nejsou žádné spory. Dodal, že ve straně se domluvili, že další vyjádření k funkci ministra médiím dávat nebudou.

V pátek Podivínský řekl, že výzvy k odstoupení od některých svých spolustraníků nechápe a svůj ministerský mandát v kabinetu Jiřího Rusnoka chce dokončit bez ohledu na to, jak dlouho bude trvat. Uvedl také, že pokud by lidovci byli součástí nové vlády, rád by se ucházel o stejný ministerský post znovu.

Podivínský je členem KDU-ČSL od roku 1997. Po devíti letech vystoupil ze strany na protest proti možné účasti strany ve vládě za tiché podpory komunistů, zhruba po roce se k lidovcům vrátil. KDU-ČSL se v říjnových volbách po tříleté pauze znovu dostala do Poslanecké sněmovny a mohla by být v nové vládě koaličním partnerem ČSSD a hnutí ANO 2011. Členem úřednické Rusnokovy vlády, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman, je Podivínský od léta. Kabinet nezískal důvěru předchozí sněmovny a od té doby vládne v demisi.