Rektoři: Pokud nepůjde více peněz na vědu, hrozí útlum

Praha – Rektoři pražských vysokých škol varovali, že pokud se nenavýší objem peněz na vědu a výzkum a nezlepší se podmínky financování z EU, tak hrozí výrazné utlumení vědy do roku 2020. Zástupci VŠ to uvedli na společné tiskové konferenci k pátečnímu Dni vědy. Kromě stagnace peněz od státu, s níž se podle rozpočtových výhledů počítá až do roku 2016, jim vadí i to, že na financování vědy se málo podílí soukromé subjekty. V hlavním městě se přitom vyprodukuje víc než 60 procent vědeckých výsledků.

„Vysoké školy budou vystaveny mimořádně obtížné situaci, jak udržet kvalitu,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Na výzkum a vývoj šlo loni 26 miliard korun. To je sice téměř dvojnásobek oproti roku 2001, od roku 2011 ale tato částka stagnuje a ani pro příští tři roky se nepočítá s jejím navýšením.   

Pokud se zásadně nezlepší podmínky, podle rektora Vysoké školy chemicko-technologické Karla Melzocha pražská věda v roce 2020 prakticky přestane existovat. Pražským školám vadí hlavně to, že dosud mohly jen omezeně čerpat z evropských fondů, zatímco v regionech rostou z dotací obří vědecká centra. Dvě třetiny odborníků, kteří vystudovali v Praze, se přitom po škole vrací do regionů. Školy se proto nyní upínají na nový operační program na výzkum a vzdělávání a doufají, že budou podmínky čerpání nastaveny výhodněji i pro Prahu, která coby bohatý region nemá na dotace nárok.   

Rektorům také vadí, že oproti zahraničí přispívají na výzkum málo soukromé subjekty. Z celkového balíku peněz určeného na vědu naopak ještě odčerpávají na vývoj vlastních inovací. „My nakupujeme drahé přístroje za stejné peníze jako univerzity z vyspělých zemí,“ upozornil rektor Českého vysokého učení technického Václav Havlíček. Kvůli změně kurzu navíc technika ještě podraží. Za stávajících podmínek prý nejsou schopní získat špičkové zahraniční experty.

Rektoři pražských VŠ k financování vědy a výzkumu (zdroj: ČT24)