Marksová proti chudobě: Chce pomoci samoživitelkám i důchodcům

Praha - Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) má jasno, jak bojovat proti chudobě - růstem minimální mzdy, zajištěním sociálního bydlení nebo pomocí matkám samoživitelkám. Soubor opatření, který resort připravil, bude prosazovat postupně. Státní kasu přijde tento plán na desítky miliard. A právě před tím varuje opozice. Vláda podle ní nemá na splnění slibů dostatek financí.

Ministryně práce má spoustu nápadů, jak skoncovat s chudobou. Děti by podle ní neměly trpět tím, že žijí pouze s jedním rodičem. Zaměstnancům pak chce zajistit, aby jim i minimální mzda stačila na důstojný život. A střecha nad hlavou by pak podle ministryně nemusela stát víc, než člověk vydělá. Důchodcům by chtěla posílat dostatečně vysokou penzi. 

SAMOŽIVITELKY 

Pro samoživitelky navrhuje stát zavést po vzoru jiných evropských zemí takzvané zálohované výživné. „Stát zazálohuje za určitých podmínek výživné rodiči, který na něj má nárok. A potom ho sám vymáhá od rodiče, který ho neplatí,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí. 

MINIMÁLNÍ MZDA 

Zvedat by se teď měla i minimální mzda. Ze současných 8 500 na 9 000 v příštím roce. O další tři roky později by pak měla být až 12 000. „Je strašně důležité, aby lidé, kteří pracují, měli garantován vyšší minimální příjem, než lidé, kteří se třeba práci snaží vyhýbat,“ myslí si premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Události: Plán proti chudobě (zdroj: ČT24)

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ 

Nové byty pro sociálně slabé, i to plánuje ministryně. Do konce roku chce mít jasno, jak bude takové bydlení vypadat. A taky to, kdo a jak se bude podílet na jeho financování. „Také do něj musí určitě vstoupit soukromí vlastníci - jak družstva, tak neziskové organizace,“ dodává Marksová. 

DŮCHODY 

Od příštího roku by se měly důchody v průměru zvednout o 200 korun. Letos přitom penze rostly jen zhruba o 45 korun. „Pevně věřím, že do léta bude v parlamentu schválen zákon, který nám umožní, aby se příští rok penze zvýšily víc,“ doplňuje Sobotka. 

Zatímco však kabinet plánuje, jak skoncovat s chudobou, koaliční partneři i opozice upozorňují také na chudý rozpočet. „Tento trend nekončí tím, že jsou všichni bohatí, ten trend končí přerozdělováním bídy a tím, že jsou všichni chudí,“ argumentuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ministerstvo ale nemá ještě přesně vyčíslené, kolik budou opatření stát. 

Chudoba v tuzemsku 

V Česku ohrožuje chudoba a odsun na okraj společnosti přes jeden a půl milionu lidí - tedy 15 procent obyvatelstva. Vyplývá to z vládní strategie boje proti sociálnímu vyloučení. V evropském měřítku jde ale o číslo relativně nízké. V celé Unii je totiž chudobou ohrožena téměř čtvrtina všech obyvatel. 

Hranici chudoby v Česku určuje čistý roční příjem asi 116 tisíc korun na jednoho člena domácnosti - tedy něco přes 9 600 na měsíc.  Na téhle úrovni nebo pod ní žije v Česku skoro 10 procent všech domácností s dětmi. K nejohroženějším patří samoživitelky a samoživitelé - nouze ohrožuje víc než čtvrtinu z nich. A dobře na tom nejsou ani rodiny, které mají tři a víc dětí - těch je na pomezí bídy 13,5 procenta. 

Častou příčinou chudoby bývá i série nejrůznějších půjček, které pak lidé nejsou schopni splácet. Až 14 procent dlužníků v problémech si pořizuje úvěr jen proto, aby splatili předchozí dluhy. Vyplývá to z průzkumu inkasní agentury Kruk. Češi si půjčují nejčastěji na domácí spotřebiče, rekonstrukci bytu nebo automobil.