Olše v Českém Těšíně spadla na druhý stupeň, ostatní řeky stagnují

Praha – Na zhruba deseti místech na severovýchodě Moravy a ve Slezsku dosahují řeky povodňového stavu. Nejvyšší stupeň, tedy ohrožení, ráno platil jen na Olši v Českém Těšíně. Podle údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu tam nicméně hladina klesá a spadla na druhý stupeň. V oblasti stále prší a déšť neustane ani během dne; má spadnout až 60 milimetrů srážek. Výstraha před záplavami stále platí pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Aktuální situaci sledujte na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu nebo Povodí Odry. Aktualizovaný přehled všech míst, kde byla vyhlášena povodňová aktivita, naleznete ZDE.

Pokud jde o stav řek, nejhorší situace panovala na Olši v Českém Těšíně, kde v noci hladina stoupla během pouhých dvou hodin o více než třetinu. Tamní radnice proto svolala krizový štáb. Tok se nicméně podařilo hasičům udržet v korytě díky pytlům s pískem i v těch nejníže položených místech. „Nyní nás zlobí přítoky, kde byly vyhlášeny první a druhé stupně,“ uvedla mluvčí radnice v Českém Těšíně Dorota Havlíková. Brzy ráno dosahovala Olše ještě na dalších dvou místech i prvního stupně. Kulminovat by měla během dne.

Občané Českého Těšína mohou při řešení problémů souvisejících s povodňovou situací využít nonstop krizovou telefonní linku na čísle 553 035 950.

Prvního stupně dosáhla také Ostravice ve Frýdku-Místku a Lubina v Petřvaldu. Podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka voda zatím neohrožuje obydlí a bezprostředně nehrozí vylití řek. „Záleží především na tom, jak se budou dál vyvíjet srážky. V současné době ale žádné škody nehrozí,“ uvedl Vlček.

Ve Zlínském kraji hlásí druhý stupeň Rožnovská Bečva, a to na dvou místech – ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm. V obou městech už rozdávají radnice preventivně pytle s pískem. „Nyní nás však podmáčená půda trápí víc než voda. Je vyhlášen zákaz vstupu do Dolního a Horního parku a na Karlův kopec k Jurkovičově rozhledně,“ řekl mluvčí radnice v Rožnově Tomáš Gross.

U Základní školy Pod Skalkou se ve čtvrtek sesunula půda a spadlo několik stromů, stromy a větve leží také na cyklostezce Bečva a v areálu Valašského muzea v přírodě. To bylo z technických a bezpečnostních důvodů pro dnešek a zítřek uzavřeno. Hydrometeorologové očekávají, že během dne dosáhne Rožnovská Bečva třetího stupně.

V centru Ostravy musela být kvůli vytrvalému dešti uzavřena část silnice u soutoku Ostravice s Lučinou. „Při větších deštích bývá často zatopená. Její uzavření nebude zřejmě znamenat žádné větší dopravní komplikace,“ avizoval mluvčí hasičů Petr Kůdela. Na několika místech ve městě museli hasiči v noci odčerpávat vodu.

Problémy ve čtvrtek a dnes ráno působil také silný vítr, který lámal stromy, ničil střechy a komplikoval dopravu. Popadané stromy způsobily problémy na tratích mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm, mezi Rýmařovem a Valšovem, mezi Českým Těšínem a Hnojníkem a mezi Hanušovicemi a Starým Městem pod Sněžníkem. Stromy popadaly také na několik silnic, třeba u obce Olšovec na Přerovsku. V Moravskoslezském kraji zaznamenali hasiči 230 výjezdů, jejich olomoučtí kolegové zasahovali 70krát. Nikdo nebyl zraněn.