Za léčbou protonem pacienti VZP pojedou do Mnichova

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna končí spolupráci s pražským protonovým centrem. VZP teď všechny pacienty s rakovinou, kteří potřebují léčbu protonovým ozařováním, začne posílat na ozařování do Mnichova. Právě tam je totiž cena za ozařování dvakrát nižší než v Praze.

Pražské protonové centrum se od léta výrazně zdražilo. To je hlavní důvod, proč pražští pacienti budou léčbu podstupovat v Německu, sdělil ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Dosud se protony léčilo 53 pojištěnců VZP, z nich dvě třetiny v Praze. Pražské centrum a VZP nemají smlouvu, takže úhrada za každého pacienta se dojednává individuálně, dodal Kabátek.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

VZP spolupracuje s Protonovým centrem v Mnichově na základě Memoranda o vzájemné spolupráci. Klienti tak podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého mají jistotu, že pokud budou nezbytně potřebovat k léčení rakoviny ozařování protonem, mnichovské centrum jim ho poskytne a VZP uhradí. Paušální cena za léčbu je stanovena na 490 tisíc korun za pacienta, a to bez ohledu na diagnózu. Pražské centrum už dříve prohlásilo, že memorandum vzbuzuje pochybnosti, zda nebyl porušen zákon.

Léčba chlapce s rakovinou mozku

Protonové centrum v Praze se proslavilo léčbou, kterou v něm podstoupil pětiletý britský chlapec Ashyi King. Rodiče ho tajně převezli z Británie, aby v Pražském protonovém centru podstoupil boj s nádorem mozku. Jeho léčba trvala šest týdnů a podstoupil při ní 30 ozařování. Ashyi King snášel léčbu bez větších problémů a během pobytu v Praze se výrazně zlepšila jeho motorika.

VZP se pro léčbu v Mnichově rozhodla proto, že díky tomu umožní zajistit léčbu většímu počtu pacientů, doplnil Tichý, a to na vysoké úrovni, protože tamní centrum má v protonovém ozařování dlouholeté zkušenosti.

Vydáno pod