Další odklad: Ústecký justiční areál bude hotový až za pět let

UDÁLOSTI: Resort spravedlnosti bude mít příští rok v rozpočtu o dvě miliardy víc než letos (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti dostane příští rok v rozpočtu o dvě miliardy korun více než letos. Celá pětina těchto peněz přitom zamíří do Ústí nad Labem, kde má vyrůst léta slibovaný justiční areál. V příštím roce má být hotová projektová dokumentace, samotná stavba začne v roce 2020 a hotová bude o tři roky později. Oproti tomu, co ministerstvo slibovalo ještě loni, je to ovšem odklad o další rok.

Psal se rok 2013 a na základní kámen justičního areálu v Ústí nad Labem poklepal sám prezident republiky Miloš Zeman. Kámen ale tehdy stál na stole v zasedacím sále krajského zastupitelstva, protože nebylo ještě zcela jasné, kdy se začne stavět.

Projekt se v té době připravoval už přes deset let. Ale ani nyní, po dalších pěti letech, se stále nestaví. Není ostatně podle čeho.

Příští rok by ale měl být opravdu přelomový. „Máme podepsanou smlouvu na projektovou dokumentaci, která by měla vznikat do konce roku 2019,“ uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) s tím, že „předpokládaný termín dokončení stavby je v současné době plánován na rok 2023“.

Současná budova je malá, navíc je v havarijním stavu

Na druhé straně podobně konkrétní data již několikrát zazněla. Ministerstvo ještě loni na podzim tvrdilo, že stavba začne v příštím roce.

V rozpočtu pro rok 2019 má resort spravedlnosti vyčleněno na ústecký justiční areál 400 milionů, celkové náklady pak podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky nepřesáhnou 1,7 miliardy korun. Jenomže pro soudce z Ústeckého kraje nejsou kritické peníze, nýbrž čas. Budova, kde krajský soud sídlí nyní, je v havarijním stavu. Uvnitř jsou trhliny, a tak musí být pod neustálým dohledem statiků.

Navíc je zoufale malá. I když z ní odešli státní zástupci, kteří se zatím usadili v pronajatých budovách v centru Ústí nad Labem, stále v ní není dost místa ani pro soudce. „Už jsme dokonce v situaci, že se začínám poohlížet, že bychom si něco dalšího pronajali,“ přiznal předseda soudu Luboš Dörfl.

V novém areálu mají naopak útočiště nalézt nejen krajští i okresní soudci a státní zástupci, ale také Probační a mediační služba, dislokované pracoviště ministerstva nebo ústecký Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Ministr spravedlnosti chce další miliardy na platy asistentů

Kromě ústeckého justičního areálu plánuje ministerstvo spravedlnosti napřesrok i další velké investice. Patří k nim modernizace vězeňské nemocnice na pražské Pankráci, kde plánují například digitalizaci rentgenů, ale i výměnu vybavení na operačních sálech. Podle zástupce ředitele nemocnice Pavla Mauna je to současné z poloviny 90. let, což je v medicíně vysoký věk.

Na spravedlnost je v rozpočtu na příští rok vyčleněno 29 miliard korun – o dvě miliardy více než letos. Jan Kněžínek by ale chtěl ještě více peněz. Ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) proto půjde žádat o další miliardy na zvýšení platů asistentů nebo justičních čekatelů.