Potřetí vytopeni. Dočkají se ústečtí soudci nového areálu?

Ústí nad Labem - Povodeň zastavila práci Krajského soudu v Ústí nad Labem. Voda zatopila suterén, celá budova musela být evakuována. Zaměstnanci se sem vrátí asi za týden, pro veřejnost bude objekt uzavřen asi ještě čtrnáct dní. Už před záplavou byli zdejší soudci přetížení a řízení se protahovala. Není to přitom poprvé, co velká voda ochromila práci ústeckého soudu. Po povodních v roce 2002 i 2006 ministerstvo spravedlnosti slíbilo postavit nový justiční areál. Dosud na něj ale nenašlo peníze.

V budově na břehu Labe, kde sídlí také krajské a okresní státní zastupitelství, voda zaplavila sklepy, kde jsou například cely pro eskortované vězně a kde se také ukládají spisy k jednotlivým případům. Ty se ale podařilo včas vynést do vyšších pater. V suterénu je ještě asi třicet centimetrů bahna, dnes tady začaly čisticí a sanační práce, s nimiž pomáhají vězni z Teplic a Litoměřic. Vězni pomáhali i při vyklízení soudu těsně před jeho zaplavením.

Budovu musí zkontrolovat statik a hygienik. Zaměstnanci by se mohli vrátit do práce za týden. „Čekáme zatím na vyjádření statika, zda budova vůbec unese zátěž přibližně 400 lidí,“ uvedla mluvčí soudu Irena Jeřábková. Pro veřejnost se otevře zřejmě za dva týdny. O tom, že by se pro jednání využily okolní soudy, se podle mluvčí neuvažuje.

Prozatím nefungují servery a datové schránky. „Nával datových zpráv je opravdu veliký a například v insolvenčních věcech jsou hodinové lhůty,“ přiblížila mluvčí. Aktualizovány nejsou ani internetové stránky soudu. Veřejnost musí sledovat stránky ministerstva spravedlnosti. „Předpokládáme, že případy nařízené na konec června se již uskuteční. Účastníky řízení, která byla nařízena na uplynulý, tento a příští týden, budeme znovu obesílat,“ doplnila Jeřábková.

Zatopený ústecký krajský soud
Zdroj: ČT24/Vít Čepický

Objekt zaplavila velká voda již potřetí, v roce 2002 se dostala i do přízemí, kde jsou jednací síně a kanceláře. Právě povodně před jedenácti lety narušily statiku budovy, ta je nyní na hranici životnosti. Po těchto i dalších záplavách v roce 2006 ministerstvo spravedlnosti vždy slíbilo, že pro soudce postaví nový areál, kam by se přestěhoval krajský i v sousedství sídlící okresní soud. Soudy už dostaly pozemek od města a mají i stavební povolení, ministerstvo ale na stavbu nemá peníze.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce nynější kritickou situaci řešit. V úvahu připadá pronájem výhodnějších prostor nebo hledání investora, který by nový areál na vlastní náklady postavil a pro potřeby soudu a státního zastupitelství pronajal.

Nejpřetíženější český soud pod vodou (zdroj: ČT24)