Týden ve vědě: Od objevu českých egyptologů po přelom v umělých inteligencích

Co důležitého se stalo během třetího říjnového týdne v české i světové vědě?

Vědecká redakce ČT24 přináší na konci každého týdne souhrn toho nejdůležitějšího, co se ve vědě a výzkumu v Česku i ve světě odehrálo. Souhrn je k vidění také v pořadu Věda 24, který běží každou neděli v 18:30 na ČT24. Tento týden se s ohledem na parlamentní volby pořad Věda24 výjimečně nevysílá.

Čeští egyptologové hlásí další velký úspěch: v Abúsíru našli nový chrám Ramesse II.

V egyptském Abúsíru, kde si česká egyptologie drží prestižní koncesi, byl objeven dosud neznámý chrámový komplex staroegyptského panovníka. Oznámil to Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Komplex pochází z dob vlády panovníka Ramesse II., tedy zhruba z let 1279 až 1213 před naším letopočtem. Více ZDE.

Astronomové poprvé pozorovali kilonovu. Vznikla splynutím dvou neutronových hvězd, do kosmu chrlila zlato a platinu

Arzenálu teleskopů ESO v Chile se podařilo zaznamenat první optický protějšek zdroje gravitačních vln. Pozorování, která vejdou do historie, navíc naznačují, že tento unikátní objekt je výsledkem splynutí dvojice neutronových hvězd a jedná se o dlouho hledaný jev známý jako kilonova. 

Následkem tohoto typu kataklyzmatického spojení jsou do okolního kosmického prostoru rozptýleny těžké chemické prvky jako zlato nebo platina. Objev, který byl zveřejněn v řadě článků v prestižním vědeckém žurnálu Nature a dalších časopisech, rovněž poskytuje dosud nejsilnější důkazy, že krátké záblesky záření gama způsobuje právě spojení dvou neutronových hvězd. Více ZDE.

Bezpečnost wi-fi podle expertů ohrožuje závažná chyba. Firmy pracují na bleskové nápravě

Odborníci z univerzity v belgické Lovani odhalili závažnou chybu ohrožující bezpečnost internetového připojení prostřednictvím bezdrátových sítí wi-fi. Informovaly o tom agentury DPA a Reuters. Pro systém Windows už se chybu podařilo napravit, záplata pro Android je stále na cestě. Více ZDE.

Lidé a delfíni jsou si podobnější, než se čekalo, odhalil velký výzkum

Mořští kytovci žijí ve velmi složitých sociálních skupinách, ve kterých panují komplexní vztahy. Zvířata spolu často a komplikovaně komunikují, a dokonce mají i dialekty – podobně jako lidé. Velryby, sviňuchy a delfíni jsou tak podle nové rozsáhlé studie ještě chytřejší, než se vědci domnívali. Více ZDE.

OBRAZEM: Zmrzačený nosorožec vyhrál soutěž o nejlepší fotku divoké přírody

Americký fotograf Brent Stirton zvítězil v soutěži o nejlepší snímek divoké přírody, kterou každoročně vyhlašuje Muzeum přírodních věd v Londýně. Porotu zaujala jeho fotografie nosorožce zastřeleného v jihoafrickém přírodním parku.

Do letošního ročníku prestižní soutěže bylo přihlášeno téměř 50 tisíc fotografií, jejich autoři pocházejí z 92 zemí celého světa. Všech 99 nejlepších snímků, které vybrala odborná porota, budou moci vidět návštěvníci muzea od 21. října. Po ukončení výstavy v Londýně se přesune do Španělska, Kanady, USA a Německa. Více ZDE.

Přelom: Umělá inteligence se za tři dny sama naučila go, pak porazila nejlepšího hráče světa

Loni v březnu porazil program AlphaGo nejlepšího světového hráče ve hře go. Zaskočilo to tehdy všechny, jak hráče go, tak programátory – ukázalo to, jak rychlý je pokrok v tomto oboru a jak rychle stroje člověka dohánějí a nyní už i překonávají. Nyní vědci přišli s novou verzí programu AlphaGo, která tu starší porazila 100:0. A to přesto, že hru go znala pouhé tři dny. Více ZDE.

Japonci objevili pod povrchem Měsíce obří tunel. Dá se využít pro stavbu základny

Japonská vesmírná agentura (JAXA) odhalila na Měsíci obrovskou jeskyni, která by podle expertů mohla v budoucnu sloužit jako základna astronautů. Poskytla by jim ochranu před radiací a chránila by je také před extrémními výkyvy teplot a asteroidy, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Data, která shromáždila japonská lunární sonda SELENE, potvrdila existenci 50 kilometrů dlouhé a 100 metrů široké jeskyně. Vědci Japonské vesmírné agentury jsou přesvědčeni, že dutina vznikla vulkanickou činností na Měsíci zhruba před 3,5 miliardy let. Více ZDE.