V německém domově pro seniory zemřel bývalý nacistický dozorce Palij. Na soud nedošlo

Ve věku 95 let ve středu zemřel bývalý dozorce z nacistického koncentračního tábora Trawniki Jakiv Palij, kterého Spojené státy loni v srpnu vydaly do Německa. Informovaly o tom list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a agentura AP. Palij, který čelil obvinění z podílu na smrti židovských vězňů koncentračního tábora, zůstal nakonec bez trestu.

Někdejší člen jednotek SS žil od konce 40. let minulého století ve Spojených státech. Imigračním úřadům v USA ale svou minulost zatajil a tvrdil, že je bývalý zemědělec a dělník v továrně a že nikdy nesloužil v armádě. Když jeho minulost vyšla najevo, odňal mu v roce 2003 soud americké občanství a o rok později nařídil jeho deportaci. Žádná země jej ale nechtěla přijmout, a muž tak dál žil v New Yorku.

Palij dožil v domově pro seniory

Německé úřady Palije vyšetřovaly kvůli podezření z podílu na holocaustu. V roce 2016 ale státní zastupitelství ve Würzburgu stíhání v jeho nepřítomnosti pro nedostatek důkazů zastavilo. USA přesto muže loni v létě deportovaly do Německa.

Navzdory výzvě Ústřední rady Židů, aby prokuratura své rozhodnutí o zastavení stíhání zrušila, dožil Palij v domově pro seniory v západoněmeckém Ahlenu, aniž by se musel postavit před německý soud. V okamžiku smrti neměl občanství žádného státu.

Německé městečko Ahlen, kde Palij dožil v domově pro seniory
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

„Mnoho Američanů by zklamalo, kdyby býval zemřel ve Spojených státech,“ uvedl americký velvyslanec v Berlíně Richard Grenell, podle kterého měl zásadní podíl na Palijově deportaci do Německa prezident Donald Trump.

Palij během druhé světové války sloužil jako dozorce v koncentračním táboře Trawniki na území dnešního východního Polska. V trawnickém táboře bylo 3. listopadu 1943 postříleno na šest tisíc židovských mužů, žen a dětí. Byl to jeden z největších jednorázových masakrů v rámci holocaustu. Bývalý dozorce tvrdil, že střežil pouze ulice a mosty, nikoliv samotný tábor.