USA poslaly do Německa bývalého nacistického strážce Palije. Čtrnáct let ho žádný stát nechtěl

USA po průtazích poslaly bývalého nacistického dozorce do Německa (zdroj: ČT24)

Americké úřady deportovaly do Německa 95letého nacistického dozorce polského původu Jakiva Palije. Muž dle úřadů působil v pracovním a koncentračním táboře Trawniki. Americký soud nařídil jeho vypovězení ze země už před čtrnácti lety. Berlín ho roky odmítal přijmout, protože nikdy neměl německé občanství.

Palij už přistál v německém Düsseldorfu, odkud byl převezen do pečovatelského domu pro seniory, uvádí BBC s odkazem na německé zdroje. Americký velvyslanec v Berlíně Richard Grenell ocenil snahu nové vlády kancléřky Angely Merkelové a Trumpovy administrativy o vyřešení kauzy.

Palijovi se po válce podařilo ošálit americké úřady

Polský rodák Palij po 2. světové válce tajil svůj podíl na vyvražďování Židů v táboře Trawniki v okupovaném Polsku. V roce 1949 uprchl do USA, přičemž tamním imigračním úřadům tvrdil, že je bývalý zemědělec a dělník v továrně. V roce 1957 pak získal americké občanství.

Před 25 lety se ale o Palijovu minulost začali zajímat vyšetřovatelé, uvádí list USA Today. V roce 2001 muž sdělil ministerstvu spravedlnosti, že se podrobil výcviku v táboře SS v Trawnikách. Podle soudu v USA napomáhal perzekuci vězňů, osobní odpovědnost za jejich smrt mu ale prokázána nebyla. Americký federální soudce mu v roce 2003 odňal americké občanství a o rok později nařídil jeho deportaci.

Bílý dům nyní v prohlášení zdůraznil, že Palij byl ozbrojený strážce, jenž hrál „nepostradatelnou úlohu“ při ujišťování, že Židé byli zabiti. V trawnickém táboře bylo 3. listopadu 1943 postříleno na šest tisíc židovských mužů, žen a dětí. Byl to jeden z největších jednorázových masakrů holocaustu, připomněl Bílý dům.

Newyorský Queens na nohou

Přestože americký soud nařídil jeho deportaci už v roce 2004, Palij dál žil v newyorské čtvrti Queens, jelikož ho žádná země nechtěla přijmout. V Queensu proti jeho pobytu protestovali místní obyvatelé.

Další Palijův osud v Německu je přitom podle agentury AP nejasný, protože žalobci údajně dříve naznačili, že patrně není dostatek důkazů, aby proti němu byla vznesena obvinění z válečných zločinů.

„Pouze hlídání budov nebo vězňů k odsouzení nestačí, pokud nemůže být prokázano spojení s vražděním,“ upozornil ředitel Centra pro objasňování zločinů nacismu Jens Rommel. Pokud tedy vyšetřovatelé neobjeví nové důkazy, Palij zřejmě trestu unikne.