USA dál posílají nezletilé migranty do stanů v texaské poušti. Podle kritiků tábor připomíná vězení

Horizont ČT24: Kontroverzní tábor pro nezletilé v Texasu se dál rozrůstá (zdroj: ČT24)

Migrační vlnu mířící přes Mexiko do Spojených států se nedaří řešit ani přes úsilí šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Ukazuje se to mimo jiné na příkladu stanového tábora pro nezletilé migranty v Texasu, který se od léta několikanásobně rozrostl. Podle kritiků jde spíš o internační tábor.

Nezletilí bez doprovodu rodičů se musí pod policejním dozorem registrovat v El Pasu. Pak jsou odvezeni za drátěný plot do stanového městečka uprostřed texaské pouště. Podle kritiků ovšem místo připomíná spíš vězení.

„Moje hlavní obavy se týkají toho, že jsou tam příliš dlouho. Původní myšlenka, že jsou tam zavření jako součást nějakého přemisťovacího procesu, je směšná, když je mají na starost lidé, kteří dělají vše pro to, aby jejich přemístění zastavili,“ tvrdí aktivista Joshua Rubin.

Z přechodného řešení se stalo trvalé

Úřady původně tábor otevřely na přechodnou dobu jednoho měsíce pro asi 360 dětí. Po necelém půlroce se ale kapacita zvýšila na téměř 2500 nezletilých. Vláda plánuje jeho provoz do roku 2020. „Průměrně tam zůstanou asi padesát dní. Podle rozhodnutí soudu ale i dvacet dní je dost na to, aby je to poškodilo. Jsou to děti a padesát dní je hodně. Stejně jako devadesát nebo sto padesát. A i to se děje,“ upozornil Rubin.

Řada kritiků poukazovala i na špatné zacházení s dětmi, to se ale nikdy nepotvrdilo. Tábor se začal stavět v době, kdy Trumpova vláda vyhlásila nulovou toleranci nelegální migraci. Úřady tak umisťovaly děti nelegálních imigrantů do zvláštních záchytných zařízení – často stovky až tisíce kilometrů daleko od rodičů.

Trump nakonec kvůli tlaku veřejnosti opatření zrušil. „Neradi vidíme takto rozdělené rodiny, zároveň ale nechceme, aby lidé přicházeli do naší země nelegálně,“ prohlásil prezident v červnu letošního roku.

Navzdory různým opatřením i armádě na hranicích se ale migrační proudy netenčí. Běženci utíkají ze zemí Střední Ameriky před chudobou a kriminalitou. Symbolem se v posledních dnech stala mexická Tijuana, kde se hranici se Spojenými státy snaží překročit asi osm tisíc lidí.

Trump už prý Kongresu neustoupí, chce miliardy dolarů na zeď u Mexika

Trump žádá po Kongresu USA pět miliard dolarů (115 miliard korun) na stavbu zdi na hranicích s Mexikem. Ve středu pohrozil, že pokud je nedostane, tak je připraven ponechat federální vládu po 7. prosinci bez financí.

Ze zdi, která podle prezidenta zastaví kriminální živly z latinskoamerických zemí, drogové pašeráky i migranty bez dokladů, učinil Trump během své předvolební kampaně klíčové téma. Peníze na ni od Kongresu nezískal, neboť zákonodárci mu doposud odsouhlasili jen výstavbu krátkých úseků a opravu stávajících pohraničních bariér.

Republikáni sice zatím drží většinu v obou komorách Kongresu, ale pro schválení financování vlády se v Senátu neobejdou bez podpory demokratů. Ve stočlenném Senátu mají republikáni 51 křesel, k prosazení finančního rozpočtu vlády ale potřebují 60 hlasů. Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer přitom chce dát Trumpovi jen 1,6 miliardy dolarů (37 miliard korun). Prezident ale dává najevo, že tentokrát neustoupí, takže situace se může vyhrotit.