Řecký soud zastavil stíhání 24 humanitárních pracovníků za špionáž. U napomáhání migraci trvá

Události: Soud s aktivisty kvůli migrantům (zdroj: ČT)

Řecký soud v pátek zastavil trestní stíhání 24 humanitárních pracovníků, kteří čelili obžalobě ze špionáže. Informuje o tom agentura AFP, podle níž tak skončil kontroverzní soudní proces, který začal v roce 2021 a který kritizovala řada lidskoprávních organizací. Ke zproštění obžaloby vyzval v pátek i Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) a už dříve i organizace Human Rights Watch (HRW). Skupina, v níž jsou Řekové i cizinci, ale dál čelí podezření z podpory ilegální migrace, uvedla AFP i deník Kathimerini.

Soud na ostrově Lesbos podle AFP zrušil obžalobu ze špionáže z procesních důvodů, mimo jiné kvůli špatnému překladu obvinění ve spisech pro obžalované cizince. Podle deníku Kathimerini se stažení obžaloby týká i padělání a nezákonného odposlechu rádiových frekvencí. Otevřené ale zůstává vyšetřování skupiny kvůli členství ve zločinecké organizaci, podvodů či pašování migrantů.

Řecká prokuratura vinila členy skupiny mimo jiné z toho, že odposlouchávali vysílání řecké pobřežní stráže a používali falešnou armádní poznávací značku na autě, aby se dostali do uzavřených oblastí na Lesbu.

Pomáhali lidem v nouzi, uvádí úřad OSN

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval řecké úřady, aby dvě desítky humanitárních pracovníků zprostily obžaloby. Podle úřadu pouze pomáhali lidem v nouzi.

„Soudy jako tento jsou hluboce znepokojující, protože kriminalizují zachraňování životů a můžou se stát nebezpečným precedentem,“ řekla novinářům v Ženevě mluvčí OHCHR Elizabeth Throssellová.

Proces s 24 obžalovanými, mezi nimiž je i známá syrská plavkyně Sára Márdíníová, začal v listopadu 2021, kdy byl odročen z procesních důvodů. Soud na Lesbu tehdy uvedl, že nemá kompetenci se případem zabývat. Tento týden v úterý byl soud obnoven.

Obžalována je i známá plavkyně

Skupina obžalovaných spolupracovala s řeckou nevládní organizací Mezinárodní středisko pro nouzovou pomoc (ERCI), která působila na ostrově Lesbos do roku 2018, než místní úřady některé její spolupracovníky zatkly. Tři měsíce strávila tehdy ve vazbě i Syřanka Sára Márdíníová, která nyní žije v Německu, kde dostala azyl.

Márdíníová a její sestra Jusra, rovněž plavkyně, utekly před občanskou válkou ve své vlasti a v roce 2015 se proslavily tím, že táhly k ostrovu Lesbos člun s uprchlíky, jemuž selhal motor. Zachránily tak dvě desítky běženců. Jusra v roce 2016 soutěžila na olympijských hrách v Riu de Janeiro a později se stala velvyslankyní dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Sára je obžalovaná z toho, že v roce 2018 spolupracovala s ERCI.