Rebelie mezi konzervativci? Pětice ministrů prý chtěla za premiéra Johnsona

Pět ministrů prý požádalo šéfa diplomacie Borise Johnsona, aby v čele konzervativní vlády nahradil premiérku Theresu Mayovou. Píše o tom list The Sunday Times. Johnson ale tyto zprávy odmítl. Severoirští unionisté mezitím oznámili, že podpora vládě Mayové není jasně daná a rozhovory budou pokračovat v nejbližších dnech.

Konzervativní strana premiérky Mayové sice zvítězila ve čtvrtečních předčasných parlamentních volbách, ale nezajistila si většinu.

Deník The Sunday Times uvedl, že ministři kontaktovali Johnsona v pátek dopoledne, tedy krátce poté, co byl šokující výsledek voleb oznámen. „Několik vysoce postavených lidí na vládní úrovni přísahalo svou věrnost Borisovi,“ uvedl list.

Mluvčí Johnsonovy kanceláře nicméně označil mediální zprávy o připravovaných změnách ve vedení strany za „jednoduše nepravdivé“. „Ministr zahraničí stoprocentně podporuje premiérku a spolupracuje s ní na vyjednání co nejlepší dohody pro Británii,“ dodal.

Už v sobotu ale britská média psala o tom, že Mayovou čeká boj o politické přežití. Na své funkce v reakci na výsledek voleb rezignovali oba vedoucí její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová.

Podle listu The Daily Telegraph se mluví jako o možných nástupcích Mayové právě o šéfovi diplomacie Johnsonovi, podobně jako o dalších významných konzervativních politicích, jako je ministryně vnitra Amber Ruddová nebo ministr pro brexit David Davis.

Byla to velká chyba, nebyla to politická prozíravost. Myslím, že to vstoupí do britských dějin jako jeden z těch nešťastných kroků – podobně jako krok Davida Camerona vyhlásit brexitové referendum. Odhaduji, že Mayová bude v úřadu týdny, maximálně měsíce.
Jan Koura
Ústav světových dějin

Mayová je „mrtvá žena“, ozval se exministr financí

Mayová vypsala předčasné volby, aby si zajistila silný mandát k vyjednání dohody s Evropskou unií, což se jí nepodařilo. Její Konzervativní strana sice získala ve volbách nejvíce křesel v Dolní sněmovně, přišla ale o většinu.

„Theresa Mayová je ,mrtvá žena‘, uvidíme, jak dlouho vydrží na lavici odsouzených k ,trestu smrti‘,“ uvedl v televizi Sky News exministr financí George Osborne, jehož Mayová vyhodila z úřadu ministra financí po svém nástupu do úřadu loni v červenci. Osborne také řekl, že už možná v polovině příštího týdne „se jí všechno zhroutí“.

Jako dlouhodobě neudržitelnou vidí pozici Mayové v úřadu premiérky i další členka její Konzervativní strany, která v parlamentních volbách tento týden ztratila parlamentní většinu. „Nedovedu si představit, jak by mohla dlouhodobě pokračovat. Myslím, že bohužel bude muset odejít. Ale ne teď, teď potřebujeme stabilitu,“ řekla Sky News státní tajemnice pro malé podnikání Anna Soubryová.

Severoirští unionisté mají hlasovat s konzervativci o klíčových zákonech

Mayová uvedla, že má v úmyslu vytvořit menšinový kabinet s podporou severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Podle posledních zpráv nepůjde o plnohodnotnou koalici, nýbrž spíše o podporu Dup při hlasování o klíčových bezpečnostních zákonech, případně o rozpočtu.

„Rozhovory byly dosud pozitivní. Příští týden budeme dál jednat o detailech, abychom dosáhli dohody stran nového parlamentu,“ uvedli severoirští unionisté v prohlášení. „Přivítáme jakoukoli takovou dohodu, když přinese stabilitu a jistotu, kterou celá země potřebuje s ohledem na brexit a další vývoj,“ sdělil úřad Mayové.

DUP jsou nejen tradiční tvrdí protestanti, ale i dobří vyjednávači. Už před časem se údajně na takovou roli připravovali, protože i minulé konzervativní vlády neměly takovou většinu. Pro DUP je prý zdaleka nejdůležitější větší hospodářská podpora provincii.
Jan Jůn
publicista

Současná vláda prosazuje tvrdý brexit, tedy odchod z jednotného trhu i celní unie kvůli snaze omezit svobodu pohybu, a tedy snížit počet přistěhovalců. Téměř všechny ostatní strany kromě UKIP by naopak chtěly benefity zachovat.

Demokratická unionistická strana sice volala po brexitu, chce jeho měkčí verzi - pozitivní vztahy se zbytkem Evropy včetně „vzájemného přístupu na trhy k prosazení společných zájmů“.

Strana má ve sněmovně deset poslanců, jejichž podpora konzervativcům stačí k zajištění těsné, ale fungující většiny. Unionisté prý žádají za podporu více peněz pro svou provincii a výhody pro vojáky, kteří v Ulsteru v bouřlivých dobách konfliktu hájili britské zájmy.

Podle stranických činitelů chce DUP sehrát roli v jednáních o vystoupení Británie z Evropské unie, ale pravděpodobně se při vyjednávání vyhnula sporným otázkám potratů a práv homosexuálů.

„Myslím, že náš názor na brexit se nezměnil, chceme partnerství s Evropou, chceme dohodu, která maximalizuje náš přístup na jednotný trh, dosáhne shody na imigraci a bude pokračovat v bezpečnostní spolupráci s Evropou,“ sdělil BBC ministr obrany Michael Fallon. Věří přitom, že většina členů parlamentu tento plán brexitu podpoří.

Corbyn volá po dalších předčasných volbách

Jeremy Corbyn, šéf labouristů, kteří si ve volbách významně polepšili, mezitím zdůraznil, že stále může být premiérem on. Vláda Mayové podle něj není důvěryhodná, a proto by neměla pokračovat.

Jeho strana prý udělá, co bude v jejích silách, aby tomu zabránila. Ještě tento, případně příští rok by se podle Corbyna mohly konat další předčasné volby.