Katalánci se vyhnou předčasným volbám. Nový premiér Torra chce dovést region k nezávislosti

Novým katalánským premiérem je separatista Torra (zdroj: ČT24)

Novým katalánským premiérem se stal separatistický poslanec Quim Torra. Zvolil ho parlament autonomního španělského regionu. Pětapadesátiletý právník a nakladatel Torra byl v druhém kole zvolen prostou většinou; sobotním hlasováním, kdy byla potřeba absolutní většina, neprošel. Pokud by Torra neuspěl, čekaly by region další předčasné volby.

Torra získal 66 hlasů od obou separatistických stran Společně pro Katalánsko (JxCat) a Republikánské levice Katalánska (ERC), proti bylo 65 poslanců opozičních stran. Čtveřice příslušníků malé radikální Kandidátky lidové jednoty (CUP) se stejně jako v sobotu zdržela, protože Torru nepodporuje.

Ke zvolení v prvním kole Torra potřeboval absolutní většinu hlasů, která v zákonodárném sboru se 135 křesly činí 68 hlasů. V sobotu mu tak ke zvolení dva hlasy chyběly. Nyní stačila prostá většina. 

V projevu před regionálním parlamentem Torra mimo jiné prohlásil, že zůstane „věrný programu z 1. října“, kdy se konalo referendum o nezávislosti, a „vytvoření republiky“. Stejně jako jeho předchůdce hodlá vést region k nezávislosti. „Oceňuji výsledek hlasování a velkorysost premiéra Puigdemonta. Ať žije svobodné Katalánsko,“ řekl podle listu El País.

Torra, který v úřadu vystřídá Madridem sesazeného Carlese Puigdemonta, nyní musí sestavit vládu, čímž by měla skončit přímá správa Katalánska španělskou vládou. K tomuto bezprecedentnímu kroku přistoupil Madrid se souhlasem horní komory parlamentu kvůli snaze regionu o odtržení od Španělska.

Sesazené katalánské vedení poté španělská prokuratura obvinila ze vzpoury, mezi nimi i všechny tři předchozí kandidáty na post katalánského premiéra, kterými byli Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull. Poslední dva jmenovaní a několik dalších exministrů jsou ve vazbě a Puigdemont je v Německu, kde čeká na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska.

Narodil se 28. prosince 1962 v Blanes v severovýchodní části Katalánska. V roce 1985 absolvoval práva na jedné z největších katalánských škol, Autonomní univerzitě v Barceloně (UAB). V letech 1987 až 2007 pracoval jako právník a manažer švýcarské pojišťovací skupiny Winterthur Group.

V roce 2008 založil vydavatelství A Contra Vent Editors zaměřující se na oživení katalánské literární a žurnalistické tradice z 20. a 30. let 20. století. Napsal několik knih o historii Katalánska a biografie novinářů z období druhé španělské republiky.

V roce 2015 byl Torra pět měsíců šéfem separatistické kulturní organizace Ómnium Cultural, od března 2016 do října 2017 pak ředitelem barcelonského střediska pro výzkum problémů současnosti.

Podle katalánského deníku El Nacional má Torra ve své kanceláři v parlamentu fotografii Winstona Churchilla a výňatek z jeho projevu z roku 1940 v britské Dolní sněmovně „Nikdy se nevzdáme“. Na dveřích kanceláře má podle deníku cedulku „Chystáte se vstoupit na svobodné území Katalánské republiky“.

Katalánský deník El Periódico přinesl seznam údajně Torrových tweetů z let 2011–2014, které deník označil za xenofobní. Jako příklad uvedl třeba tweet: „Žijeme pod španělskou okupací od roku 1714“.

Separatistický poslanec Torra je členem Puigdemontovy koalice Společně za Katalánsko (JxCat). V katalánském parlamentu zasedá od ledna 2017.

Zdroj: ČTK 

Quim Torra
Zdroj: ČT24