Jedno z papežových přelomových rozhodnutí, hodnotí historik možnost žehnat homosexuálním párům

Horizont ČT24: Katoličtí kněží mohou žehnat homosexuálním párům (zdroj: ČT24)

Katoličtí kněží budou smět žehnat homosexuálním párům, obřad se ale nesmí podobat sňatku ani mít jeho prvky, uvádí dokument schválený papežem Františkem, který v pondělí zveřejnil Vatikán. Duchovní udělit požehnání nemohou během bohoslužby a homosexuální partneři při něm nesmí být oblečeni jako na svatbě. Akt nelze uskutečnit ani v souvislosti s civilním obřadem. Historik a publicista Jaroslav Šebek uvedl, že se přesto jedná o jedno z přelomových rozhodnutí papeže Františka.

„Je to jedno z těch přelomových rozhodnutí papeže. Jedná se o první jednoznačně formulované a pozitivní vyjádření vůči osobám stejného pohlaví, které z nejvyšších míst katolické církve zaznělo,“ okomentoval zveřejnění dokumentu Šebek.

Katolická církev nicméně dále považuje manželství výhradně za svazek mezi mužem a ženou. Ještě před dvěma lety oficiálně tvrdila, že udělit požehnání párům stejného pohlaví není přípustné. „Jako kněz jsem na toto čekal roky. Znám tolik párů stejného pohlaví, které žijí v milujících a oddaných vztazích,“ podotkl jezuitský kněz James Martin.

Změnu postoje Vatikánu naznačil papež František již letos v únoru. Tehdy prohlásil, že lidé s homosexuálními sklony jsou „božími dětmi“, které bůh miluje. Změnu poté konkretizoval ve svém říjnovém dopise dvěma konzervativním kardinálům. Nyní ji oficiálně stvrdil podpisem. „Řekl bych, že papež nyní dělá některé kroky, které předtím s ohledem na dřívějšího papeže Benedikta XVI. nechtěl učinit,“ uvedl Šebek.

Podle něho se další diskuze v rámci církve zřejmě povede směrem ke vztahu k rozvedeným. „I tady by mohl být Vatikán benevolentnější, a to z hlediska toho, že by těmto lidem například povolil účast na svátosti katolické církve,“ dodal historik.

Církev manželství homosexuálních párů stále neuznává

Ne všichni věřící s papežovým rozhodnutím souhlasí, pro některé lidi je to naopak málo. „Myslím si, že má právo změnit, co chce. Ale pokud jde o katolickou církev, tak si myslím, že je papež na špatné straně,“ řekla učitelka Tania Coeová, která je obyvatelkou Brazílie.

Vatikán kromě podobnosti se svatbou nechává kněžím relativně velkou volnost v rozhodování, zda a jakým způsobem žehnání udělit. O tom, jestli je možné akt provést v kostele, mlčí. Samotné požehnání definuje jako „prosbu Bohu“.

„Někdy jsme si mysleli, že požehnáni jsou pouze lidé, kteří jsou čistí, dokonalí nebo zdraví. Nyní je požehnání chápáno jako pomoc lidem nemocným, ztraceným či zmateným, kteří potřebují podporu a jsou na okraji společnosti. V tomto smyslu je nejvyšším požehnáním Kristus,“ prohlásil kněz Jose de Jesus Aguilar.

Dokument je nekompromisní v tom, že církev svazky osob stejného pohlaví neuznává. Homosexualitu stále označuje za hřích. „Řekl bych, že dokument je zcela jednoznačný v tom, že se nedočkáme svátostně schválených manželství homosexuálů. Přesto si myslím, že je tento velmi pozitivní krok důvodem k radosti,“ dodal Martin.

Ne všichni kněží ale na povolení od Vatikánu čekali. Loni se mu v této věci vzepřeli vlámští římskokatoličtí biskupové, kteří žehnání svazkům osob stejného pohlaví povolili. Letos v březnu to samé odsouhlasila i německá katolická církev.