Britská policie zadržela v souvislosti s útokem v metru osmnáctiletého mladíka

Události: V Británii pokračuje vyšetřování útoku v metru (zdroj: ČT24)

Policie zadržela v souvislosti s pátečním útokem v londýnském metru 18letého mladíka. Podle úřadů jde o zásadní pokrok ve vyšetřování, které ale dál pokračuje. Muž byl ráno zadržen v doverském přístavu, odpoledne policie zasahovala v objektu v Sunbury na předměstí Londýna. Výbuch podomácku sestrojené nálože zranil 29 lidí, čtyři z nich zůstávají v nemocnici.

„Učinili jsme ráno důležité zatčení. I když nás těší, že jsme ve vyšetřování významně postoupili, pokračujeme dál a stupeň ohrožení zůstává na kritické úrovni,“ oznámil koordinátor protiteroristické policie Neil Basu. Z taktických důvodů nebude policie o zatčeném poskytovat žádné podrobnosti.

Odpoledne zasahovali policisté v Sunbury na předměstí Londýna, který byl z preventivních důvodů evakuován. Podle Neila Basu chtěli policisté vědět, zda je objekt „bezpečný“. Prohlídku nemovitosti označil za „preventivní, ale důležitou práci“. Byt, který byl cílem zásahu, podle médií patří staršímu manželskému páru známému tím, že podporuje děti a mladé lidi v nouzi. „Na místě byly ve stometrové vzdálenosti vytvořeny policejní kordony s cílem usnadnit operaci metropolitní police, jíž poskytuje podporu policie ze Surrey,“ citovala agentura Reuters policejní prohlášení.

Razie probíhaly v Británii celou noc, už v pátek večer úřady oznámily, že se v zemi zvyšuje stupeň ohrožení terorismem na nejvyšší úroveň. Znamená to, že bezprostředně hrozí útok.

Ministryně vnitra Amber Ruddová po schůzce vládního výboru pro krizové situace COBRA prohlásila, že je brzy na to říct, zda ti, kteří stojí za pátečním útokem, jsou úřadům známí.

Další podezřelí?

Z policejních vyjádření vyplývá, že zadržený mladík není jediný podezřelý. Potvrdil to představitel protiteroristického útvaru Neil Basu, který uvedl, že policie je otevřená možnosti, že za útok je zodpovědná víc než jen jedna osoba.

Vyšetřovatelé sledují několik vyšetřovacích verzí. Basu také uvedl, že policie doposud zaregistrovala 121 svědků útoku v metru. Stovku z nich už vyslechla.

Bomba obsahovala prášek často užívaný teroristy

Zbytky improvizované výbušniny nastražené ve vagonu metra už prozkoumali policejní experti. Jak naznačuje britský deník The Times a zpravodajská televize CNN, výbušnina obsahovala látku TATP, kterou v sobě měla také bomba v Manchesteru nebo výbušniny použité při útocích v Londýně v roce 2005. S tímto vysoce nestabilním bílým práškem měli manipulovat také útočníci z Barcelony. Exploze při přípravě bomby ale srovnala jejich dům s zemí.

K odpovědnosti za páteční explozi se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Britská policie uvedla, že požádala o pomoc při zajišťování bezpečnosti armádu a po celé zemi bude za tímto účelem rozmístěno asi tisíc vojáků. Hlídkovat by měli i přímo na zastávkách hromadné dopravy.

Jedná se o přiměřený a rozumný krok, který zajistí bezpečnost při probíhajícím vyšetřování. Veřejnost by se měla dál věnovat každodennímu životu a zůstat ostražitá a spolupracovat s policií.
Theresa Mayová

Postižená trasa metra District Line obnovila provoz již v pátek večer, i když zpočátku měly spoje zpoždění. Stanice Parsons Green ale zůstávala uzavřena kvůli pokračujícímu vyšetřování. Po půlnoci District Line na Twitteru oznámila, že stanice byla pro cestující již otevřena.

  • 22. března – Pět obětí a desítky zraněných si vyžádaly dva násilné incidenty u budovy britského parlamentu v Londýně. Dvaapadesátiletý atentátník, britský konvertita k islámu s násilnou minulostí, Khalid Masood nejprve najel do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, pak z auta vystoupil a nožem smrtelně poranil policistu. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i sám útočník, kterého zabila policie. Policie se domnívá, že jednal sám a motivován byl islámským extremismem.
  • 22. května – Teroristický útok ve foyeru haly v severoanglickém Manchesteru po koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádal 22 lidských životů a 120 zraněných. Více než polovině obětí nebylo ani 16 let, nejmladší byla osmiletá holčička. Mezi oběťmi byli i rodiče, kteří si přišli vyzvednout své děti. K masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), útočil sebevražedný atentátník, 22letý Brit libyjského původu Salman Abedi.
  • 3. června – Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal životy osmi lidí a téměř 50 zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market. Na mostě London Bridge nejdřív vjela bílá dodávka na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě k tržišti Borough Market, kde napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Tři útočníky z automobilu policie zastřelila. K útokům se přihlásil IS, podle policie ale nejsou důkazy, že by útočníci – Ital marockého původu Youssef Zaghba, občan Maroka a Libye Rašíd Radván (v anglickém přepisu Rachid Redouane) a Brit
    pákistánského původu Khuram Shazad Butt – byli řízeni někým jiným, ať už z Británie nebo z ciziny.
  • 19. června – Při najetí dodávky do davu muslimů u mešity v městské části Finsbury Park na severu Londýna zahynul jeden člověk a dalších deset lidí utrpělo zranění. Policie Darrena Osbornea z velšské metropole Cardiffu obvinila z trestných činů vražda a pokus o vraždu spojených s terorismem.
  • 26. srpna – U Buckinghamského paláce napadl 26letý Mohiussunnath Choudhury šavlí tříčlennou policejní hlídku a současně křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Byl rychle zneškodněn pomocí pepřového spreje. Všichni tři policisté při incidentu utrpěli lehká zranění.