Americká polní nemocnice na Okinawě se s japonskou armádou připravuje na možnou invazi Číny na Tchaj-wan

Události: Americká polní nemocnice na Okinawě (zdroj: ČT24)

Spojené státy posílí takzvané Malé síly na Tchaj-wanu jako signál Číně, která kolem ostrova zintenzivňuje vojenské manévry. Americké jednotky se rozrostou ze sto na dvě stě mužů a žen. Jejich úkolem je hlavně pomáhat s výcvikem tchajwanské armády. Hlavní americké síly v oblasti mají základny nedaleko na japonské Okinawě. Česká televize natáčela cvičení japonské armády s americkou polní nemocnicí.

Americký letoun Osprey evakuuje raněné. Vrací se na Okinawu z ostrova napadeného nejmenovanou zemí. Jde o vojenské cvičení, ale předlohou je reálná hrozba čínské invaze na Tchaj-wan. Americká polní nemocnice nacvičuje s japonskou armádou postupy pro případ hromadných ztrát. 

„Při plné kapacitě máme 454 členů personálu, dvacet lůžek na jednotce intenzivní péče a 130 lůžek na oddělení akutní péče,“ popsala velitelka expedičního zdravotnického zařízení 150-Alpha Elizabeth Smithová.

„Je to zařízení složené z více jednotek, takže nemusí být rozmístěno celé. Proto je mobilnější a může se přesouvat tam, kde je třeba,“ dodal ředitel Námořního operačního centra zdravotnických sil v Pacifiku Stephen Arles.

Nejdřív příjem a třídění pacientů. Počítá se hlavně se střelnými zraněními, popáleninami a následky výbuchů. „Máme ventilátory, vybavení potřebné k zavedení nitrožilních kapaček pro dávkování léků na uklidnění nebo tlumení bolesti,“ řekl Chris Keith ze zdravotnického zařízení 150-Alpha.

Na Okinawě je třicet tisíc amerických vojáků v aktivní službě. Základny skýtají armádě strategickou výhodu. Poloha je ideální pro jakékoli operace v západním Tichomoří, od Korejského poloostrova po Jihočínské moře.

Okinawa má 1,5 milionu obyvatel – jako pár tokijských čtvrtí. Kvůli rostoucímu napětí ale má obrovský význam. Je odsud blíž do Šanghaje než do Tokia, a pokud by došlo k válce o Tchaj-wan, přilehlé vody budou v první linii. 

Kvůli čínským manévrům si tady uvědomují hrozbu možná víc než jinde. Když Peking v roce 2022 trestal Tchaj-wan za návštěvu předsedkyně americké sněmovny reprezentantů, rakety dopadly i do japonských vod nedaleko odsud.