Japonské děti milují vílu Amálku

Tokio – Jednou z nejoblíbenějších pohádek v Japonsku je Říkání o víle Amálce z produkce České televize. Nejen japonská televize je Amálky plná, ale navíc podle Daily Otaku News od začátku letošního roku začal největší tokijský hračkářský obchod KIDDY LAND prodávat spotřební předměty s motivem víly. V japonském obchodě se netrhnou dveře, o produkty je tu velký zájem. Kromě toho získala Amálka i svou vlastní výlohu přímo vedle hlavního vchodu do megastoru.

„Na lesním paloučku se udělala mlha, zafoukal vítr a najednou se objevila panenka, která se rozhodla, že si bude říkat víla Amálka…“ Hračkářství v Japonsku prodává i DVD s českým večerníčkem. Amálka má v zemi i vlastní internetové stránky.

Československý animovaný televizní seriál Říkání o víle Amálce pochází z roku 1975. V Česku se vysílá jako večerníček, svůj hlas k němu propůjčil Jiří Hrzán. Autorem předlohy je spisovatel Václav Čtvrtek, seriál nakreslil a režíroval Václav Bedřich. Natočilo se celkem 13 dílů.

Úspěch slaví v Japonsku i další čeští autoři animované tvorby. Početné fankluby má na Dálném východě už léta surrealistický filmař Jan Švankmajer. „Oni v tom hledají něco, co v tom není. Nicméně už jsem tam měl tři velké výstavy a vydali i několik monografií o mé tvorbě, takže to nedorozumění je svým způsobem plodné,“ usmívá se Švankmajer.

Vedle klasiků české animace dostává prostor i současná generace. „Zájem je tam obrovský. Údajně největší kupní síla v Japonsku jsou ženy okolo třiceti let. A ty si kupují naše večerníčky a doma na to s radostí a chutí koukají,“ říká režisér a scénárista Michal Žabka.