Starostové kritizují tzv. chodníkový zákon

Karlovy Vary - Starostové některých krušnohorských obcí se obávají, že jejich rozpočty v zimě neunesou nové, často až statisícové náklady za úklid sněhu. Novela zákona o pozemních komunikacích, tzv. chodníkový zákon, totiž říká, že za případné úrazy na chodníku odpovídá jejich majitel, ve většině případů tedy obce. A na horách je logicky ledu a sněhu víc než jinde.

Jáchymov je horské město, kde v zimě leží průměrně půl metru sněhu. Za úklid chodníků zaplatí město statisíce. Královské Poříčí leží na Sokolovsku, kde jsou zimy mnohem mírnější. Zde úklid stojí kolem sedmdesáti tisíc korun. Peníze ze státního rozpočtu však dostanou obě obce podle stejného klíče. Právě starostům z hor se tzv. chodníkový zákon nelíbí.

Například radní v Hroznětíně si spočítali, že kvůli novele zákona utratí z napjatého obecního rozpočtu o tři sta tisíc korun víc než loni, kdy za chodníky zodpovídali lidé z přilehlých domů. Město bude muset zaplatit další pracovníky a koupit techniku. „Za tyto peníze bychom mohli provést zasíťování některých pozemků určených k rozvoji města a k výstavbě,“ uvádí starosta Hroznětína Jaroslav Rovný.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Starostové krušnohorských obcí mají také strach, že je v době vydatných sněhových přívalů budou lidé často žalovat. „Zajistit včas úklid veškerých chodníků zvláště v zimě, tak to je úkol, který není možné splnit,“ je přesvědčen starosta Jáchymova Bronislav Grulich. „V podstatě nikdo nesežene takový počet lidí, jaký byl k dispozici předtím, když to měl na starosti nějaký domovník, který to uklidil,“ říká zástupce Sdružení měst a obcí Ivan Truksa.

Senátor, který se podílel na změně zákona, odmítá, že úklid sněhu bude dražší kvůli novele. Tvrdí, že obce chodníky většinou stejně uklízely. „Jestli půjde babička po chodníku, uklouzne, zlomí si nohu, tak v minulosti by to platil vlastník té přiléhající nemovitosti. To je naprosto nepřípustné,“ vysvětluje senátor Jiří Žák.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka vysvětluje, že změnu zákona prosadili senátoři. Podle něj se obávali pracovníci ministerstva právě toho, co nyní starostové říkají, tedy organizačních zmatků a nedostatku peněz. Zástupce Svazu měst a obcí Ivan Truksa k tomu dodává, že po zkušenostech z té nadcházející zimy on i jeho kolegové budou usilovat o určité úpravy tohoto zákona.