Spalovna probouzí v Chotíkově emoce

Chotíkov (Plzeňsko) – Žaloba u soudu a stížnost na ministerstvu životního prostředí, takový je poslední vývoj kauzy kolem plánované stavby spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně. Odpůrce spalovny pobouřil posudek úřadu Plzeňského kraje, který dal stavbě zelenou. Posudek krajských úředníků totiž říká, že spalovna má být tak ekologická, že nebude mít na životní prostředí žádný negativní vliv. Odpůrci spalovny jsou ale samozřejmě přesvědčeni o opaku a nelíbí se jim, že se krajský úřad snaží vyloučit z rozhodování veřejnost.

Plzeňská teplárenská chce spalovnu komunálního odpadu vybudovat na rekultivované skládce za vsí Chotíkov. Tamní obyvatelé se kvůli tomu od začátku rozdělili na dva tábory. Jeden ostře protestoval, druhý poukazoval na výhody a milionové kompenzace, které obec od teplárny dostane. Kvůli spalovně už před rokem a půl proběhlo v Chotíkově dokonce referendum, ve kterém dali lidé nakonec poměrně těsně stavbě spalovny zelenou. Nyní se situace znovu rozněcuje kvůli zmiňovanému posudku vlivu na životní prostředí. Ekologičtí aktivisté i občanská sdružení již podávali na krajské úředníky stížnosti. To ale nepomohlo a proto má teď celá záležitost skončit u soudu.

Nová spalovna bude tak ekologická, že není třeba zpracovávat obsáhlý posudek EIA, zjišťovací řízení stačilo. Takový je závěr krajského úřadu Plzeňského kraje, který měl posoudit vliv plánované spalovny v Chotíkově na životní prostředí. „Jsem přesvědčený, že postup byl správný a podle zákona. Zákon umožňuje to řízení zkrátit,“ uvedl radní Plzeňského kraje Petr Smutný (ČSSD). Závěry krajských úředníků ale pobouřily odpůrce spalovny. „Podali jsme námitku proti podjatosti úředníků. Do dnešního dne nemáme odpověď a tak nám nezbylo nic jiného, než podat žalobu,“ potvrdila Kateřina Moučková ze Sdružení Chotíkov a Martin Hyťha z hnutí Děti země Plzeň doplnil: „My jsme podali stížnost na postup krajského úřadu a rozhodnutí o tom, že spalovna se nebude posuzovat, bude přezkoumávat ministerstvo životního prostředí.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Projekt spalovny má napilno a protesty můžou jeho realizaci zkomplikovat, ve hře jsou totiž evropské dotace. Pokud teplárna nepodá do poloviny roku žádost, pomoci z Bruselu se nedočká. „Čím víc ekologického teroru, tím samozřejmě do budoucna pro lidi v Plzni dráž,“ prohlásil zástupce investora a generální ředitel společnosti Plzeňská teplárenská Tomáš Drápela. Spalovna má stát zhruba dvě a půl miliardy korun, evropské dotace by mohly pokrýt třetinu nákladů.

Pokud však investor evropské peníze nezíská, neznamená to, že se spalovna stavět nebude, nic takového nepřipadá podle vedení Plzeňské teplárenské v úvahu. Kraj totiž spalovnu potřebuje a teplárna ji chce postavit v každém případě. Jak řekl její generální ředitel, pokud dotace nezískají, budou muset investovat více ze svého a to se projeví na zdražení služeb pro Plzeňáky. Spalovna by měla začít fungovat už v roce 2015, v současné době Plzeňská teplárenská připravuje podklady pro územní rozhodnutí.

Obecní úřad v Chotíkově
Zdroj: ČT24