Soudci v Hradci Králové jsou ve funkcích opakovaně. Soudcovská unie je proti

Události v regionech: Problémy soudců v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Problém s opakováním mandátů se týká mimo jiné místopředsedů krajského soudu v Hradci Králové. Dva z nich jsou ve funkcích už podruhé, podle Soudcovské unie je to ale v rozporu s nálezem Ústavního soudu, který to nedovoluje. Proto chce Unie iniciovat žaloby proti těm, kteří se opakovaně stali místopředsedy Vrchního či krajských soudů. K podání žalob vyzve ombudsmanku a nejvyššího státního zástupce.

Na Krajském soudu v Hradci Králové vykonávají své funkce už podruhé trestní expert Miroslav Veselský, který řešil složité drogové causy či vraždy, a Jolana Maršíková, šéfka obchodního úseku. Podle Ústavního soudu to není dovolené. Oba soudci záležitost nechtěli komentovat.

Veselovský i Maršíková byli v době svých výběrových řízení jedinými kandidáti, kteří se konkurzů účastnili. Oba přesvědčili o svých kvalitách a ministr je jmenoval. „Postupoval jsem v souladu s platným zákonem a ministerskou instrukcí o výběru a jmenování soudních funkcionářů,“ řekl k tomu předseda soudu Jan Čipera. 

Soudcovské unii se to ale nelíbí. Na víkendovém sněmu vyzvala k respektování nálezu Ústavního soudu, který možnost opakovat funkci místopředsedy před šesti lety v zákoně zrušil.

„Jde o to, aby soudní funkcionáři nebyli jmenováni opakovaně na stejný soud ve stejném prostředí, kde by mohlo vznikat nebezpečí například personální korupce,“ uvedla prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Tedy o to, aby se uchazeč o funkci nadřízeným i ministerstvu nepodbízel a neztratil nezávislost. Podle Čipery nikdo ze soudu proti navržení a jmenování Veselovského ani Maršíkové neprotestoval.

Ministerstvo spravedlnosti ale návrh Soudcovské unie vítá. „Opakování mandátů také nevnímáme jako vhodné, proto čekáme judikaturu, která toto sjednotí,“ konstatovala ve vyjádření pro ČT mluvčí Tereza Schejbalová. 

V Česku se mohou správní žaloby týkat až šesti soudců, kteří jsou ve funkcích místopředsedů opakovaně a měli by je podle Soudcovské unie opustit.