Radnici v Hazlově hlídala ochranka, nové vedení úřad nepřevzalo

Hazlov - Bezpečnostní služba dnes strážila vchod do radnice v Hazlově na Chebsku. Dosavadní vedení obce v čele se starostou Josefem Čapkem (NEZÁVISLÍ), který ale podle kraje i ministerstva vnitra ztratil mandát zastupitele, chtělo zabránit případnému násilnému převzetí radnice zastupiteli z opozice, kteří si zvolili nové vedení. Podle dosavadního místostarosty Miroslava Všetečky (ČSSD) byla volba neplatná.

Sporná situace v obci s 1 550 obyvateli vznikla jako důsledek zmatků s rezignací, kterou se Čapek vzdal po volbách mandátu. Nyní ale tvrdí, že vědomě rezignaci nepodepsal. Tehdejší starosta Všetečka ji proto neposlal na registrační úřad do Aše. Avšak na základě stížnosti náhradníka Josefa Mondeka (NEZÁVISLÍ) kraj před dvěma týdny rozhodl, že Čapek ztratil mandát.

Mondek se pak připojil ke čtyřčlenné opozici v devítičlenném zastupitelstvu. Pět těchto zastupitelů pak 10. května zvolilo na odděleném zasedání nové vedení a vyzvalo dosavadního starostu, aby do dneška předal úřad. To se ale nestalo. „Nechtěli jsme se tam dobývat pěstmi. Informaci včetně vyjádření místostarosty zašleme na ministerstvo vnitra a vyčkáme na jeho instrukce,“ řekla Lenka Dvořáková (Změna pro Hazlov), kterou opozice zvolila novou starostkou.

Místní jsou rozděleni na dva tábory

Podle Všetečky ale volba nebyla platná, protože jednání zastupitelů nebylo řádně svoláno. Jednání totiž svolává starosta. „Pokud by neměl být Josef Čapek starosta, pak by nemohlo být jednání platně svolané a závěry z něho by byly rovněž neplatné,“ uvedl ve svém vyjádření Všetečka, který význam jednání opozičních zastupitelů srovnal s potlachem trempů na Sázavě.

Lidé v obci jsou rozděleni na ty, kteří podporují nové vedení, a na ty, kteří hájí dosavadního starostu. Jedni podezřívají starostu ze lži. „Pokud tvrdí, že rezignaci nepodepsal, tak proč hned nepodal trestní oznámení,“ ptá se Dvořáková. Druhá strana zase za kroky opozice vidí snahu o získání vlastního prospěchu. Ideální by prý byly předčasné volby. Podle Dvořákové by nové volby byly až posledním krokem, pokud by nebylo možné dospět k dohodě. „My chceme, aby soud rozhodl, jak to bylo s rezignací starosty,“ dodala Dvořáková.

K dnešnímu ohlášenému převzetí radnice byla pozvána i policie. Vedoucí františkolázeňského policejního oddělení Vilém Šulcek ale na radnici vysvětlil, že se policie nebude míchat do politických sporů. „Dokud nebude porušen veřejný pořádek, zasahovat nebudeme,“ řekl.