Plzeňští chataři protestují proti elektrickému vedení

Plzeň - Ani po sedmi letech protestů nezabránili chataři z plzeňského Výslunní stavbě nového vedení vysokého napětí přes svoje pozemky. Chtějí se s Plzní a firmou ČEZ soudit. Žádají o přeložení vedení o několik desítek metrů dál do neobydleného lesa.

Spor mezi firmou ČEZ a chataři se snaží uklidnit plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS). Energetici ho o důležitosti vysokého napětí informovali. Pokud se nepostaví, hrozí městu v budoucnu výpadky elektrické energie. Primátor chatařům situaci vysvětlil. Ti, ale trvají na svém - žádné stožáry na svých zahradách nechtějí. Podle Rödla nemůže město ani stavební úřad situaci příliš ovlivnit.

To samé však tvrdí energetici. „V roce 2002 padlo územní rozhodnutí. Od té doby už nesmíme jako stavebník žádat o jinou trasu, než je tahle,” dodává mluvčí skupiny ČEZ Plzeň Martin Sobotka.

Podle majitelky jedné ze zahrad Jany Rocochové existuje několik možností. Jednou z nich je položit kabel elektrického vedení do země. Nenaruší se tím zahrady ani okolní příroda. Tato varianta je ale podle energetiků ještě horší než postavení stožárů vysokého napětí. „Zbořily by se jim ploty, zničila by se zeleň a nad tím kabelem by vedla asfaltová silnice, protože to je jediný možný postup jak stavět podzemní vedení,” oponuje mluvčí ČEZu.

Vytyčená trasa pro stavbu stožáru vysokého napětí je podle energetiků definitivní. Firma ČEZ nabízí chatařům i peníze. Dvanáct až šestnáct tisíc korun za to, že příjdou o část svých pozemků však chataři odmítají. Stodeset kilovolt místo současných dvaceti nejsou ochotni tolerovat a ve svých protestech chtějí pokračovat.