Ministr kultury zrušil prohlášení mlýna v Třebechovicích památkou. O jeho osudu se bude dál jednat

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zrušil rozhodnutí ministerstva o prohlášení Hajnišova mlýna v Třebechovicích pod Orebem kulturní památkou. Věc vrátil úředníkům k dalšímu řízení. Proti prohlášení mlýna za památku se k ministrovi takzvaným rozkladem odvolalo město Třebechovice, které chce zchátralý mlýn zbořit a pozemek v centru města využít pro stavbu křižovatky.

Úředníci podle ministra Hermana nedostatečně objasnili, zda případná rekonstrukce mlýna nebude vyžadovat doplnění či nahrazení zaniklých či poškozených původních stavebních prvků novodobými replikami v takovém rozsahu, že by rekonstruovaný objekt již nevykazoval památkové hodnoty. „Replika památkou být nemůže. Proto (ministr) uložil ministerstvu se touto stránkou věci znovu důkladně zabývat a řádně ji odůvodnit,“ sdělila mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Ministr Herman podle mluvčí současně konstatoval, že mlýn má vysokou hodnotu architektonickou, historickou a urbanistickou, ovšem technický stav stavebních konstrukcí je velmi špatný až havarijní. „Je tak nepochybné, že pro další využití a případnou konverzi bude nutné objekt rozsáhle rekonstruovat,“ uvedla mluvčí. Řízení o prohlášení mlýna za kulturní památku prý ale pokračuje a mlýn je stále pod takzvanou předběžnou památkovou ochranou a nelze jej zbourat.

Radnice bude podle starosty usilovat o to, aby se mlýn kulturní památkou nestal. Připomněl, že s demolicí mlýna počítá územní studie dotčené lokality, kterou zastupitelé v roce 2010 schválili většinou 18 z 19 hlasů. Zchátralý mlýn radnice koupila v roce 2015. Objekt chce dát zbořit a na místě vybudovat křižovatku, která by zajistila přístup k parkovišti a zimnímu stadionu.

Záměr radnice rozdělil obyvatele obce

Správní řízení o prohlášení mlýna za kulturní památku vede ministerstvo od dubna 2016 na základě podnětu Společnosti ochránců památek ve východních Čechách. Letos 1. února ministerstvo mlýn nepravomocně prohlásilo kulturní památkou, radnice proti tomu podala 1. března rozklad.

Odpůrci demolice navrhují, že by v objektu mohlo vzniknout například muzeum. Další osud mlýna vyvolal ve městě velké diskuse, loni se objevily dvě petice, jedna požaduje demolici budovy, druhá naopak její zachování.

První písemná zmínka o mlýnu v této lokalitě je z roku 1651, objekt postupně měnil podobu, například v roce 1895 se uskutečnila přestavba bytového domu. V roce 1943 mlýn koupila rodina Hajnišova, které byl po válce dům znárodněn a objekt získala zpět v roce 1989. Nynější objekt sestává z původní části budovy z roku 1888 a z pozdějších přístaveb. Vnitřní vybavení mlýna chybí, některé části jsou zborcené.