Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji lidé vyčerpali za pět vteřin. Počítačový systém nápor ustál

Zlínský kraj v osm hodin ráno odstartoval příjem žádostí o kotlíkové dotace. Během pár vteřin od zahájení třetí vlny bylo vyčerpáno celých téměř sto šedesát milionů korun. Kraj má ale ještě na případné podpoření dalších zájemců přislíbeno třiašedesát milionů od ministerstva životního prostředí. Lidé mohou žádosti posílat dál. Server nápor žádostí ustál, nezhroutil se.

Už v prvních pěti vteřinách dorazilo na krajský úřad Zlínského kraje přes dva tisíce osm set žádostí o kotlíkové dotace. Vyčerpáno tak bylo téměř sto šedesát milionů korun určených na třetí vlnu dotací. Kraj i po vyčerpání těchto peněz určených na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější dál přijímá žádosti o dotace.

„Vytváříme si zásobník žádostí, z něhož budou moci být podpořeni náhradníci, pokud by původní žadatelé dotaci nakonec nevyužili,“ řekl radní Zlínského kraje Jan Pijáček (ODS).

Vzhledem k tomu, že jde nejen ve Zlínském kraji o poslední velkou dotační vlnu, bude chtít kraj ze zmíněného zásobníku v budoucnu podpořit také velkou část žadatelů, na které se nyní nedostane. „Máme od ministerstva životního prostředí pro tento účel přislíbeno dalších třiašedesát milionů korun, které vyčlenilo ze svého programu Nová zelená úsporám,“ vysvětlil Pijáček.

Největší zájem mají žadatelé o dotace na plynový kondenzační kotel, ráno se jednalo o tisíc devadesát sedm žádostí. Přes devět set žádostí pak bylo o tepelné čerpadlo, o kotel na biomasu s ruční podávkou žádalo šest set padesát devět žadatelů a ve třech stovkách případů lidé chtěli podporu na pořízení automatického kotle na biomasu.

Roboty systém nenarušily

Kraj již dříve uvedl, že kvůli problémům s přijímáním elektronických žádostí v jiných krajích připraví bezpečnostní opatření, která by měla bezproblémové přijetí on-line žádostí zaručit.

„Systém elektronického sběru jsme dimenzovali tak, aby zvládl odbavit velké množství přijatých žádostí v co nejkratším čase. Aplikace pro sběr žádostí běžela na cloudové platformě, aby byla zajištěna dostatečná výkonnost řešení vzhledem k předpokládanému enormnímu zájmu. Celý systém pak ještě před ostrým startem opakovaně prošel zátěžovým testováním,“ popsal vedoucí oddělení informatiky krajského úřadu Ivo Skrášek. Po velké zátěži v prvních pěti vteřinách podle něj přicházely již jen jednotlivé žádosti.

Podle Ivo Skráška také nejsou signály o tom, že by byl systém narušen pomocí počítačových programů, takzvaných robotů. Žadatelé totiž své žádosti registrovali s předstihem a dnes už je pouze odeslali. „Počet finalizovaných žádostí odpovídá až na pár kusů počtu přijatých žádostí, žádný robot tedy nedodal desítky či stovky falešných žádostí,“ řekl.

O přidělení dotace rozhodne rada v březnu

Po odeslání elektronického formuláře mají nyní žadatelé deset dní na dodání žádosti v papírové podobě. „Pokud pracovníci úřadu zjistí nedostatky z hlediska formálních náležitostí, budou žadatelé postupně vyzýváni, aby své žádosti doplnili,“ řekla mluvčí kraje Adéla Kousalová. O poskytnutí, či neposkytnutí dotace rozhodne krajská rada v březnu.

V prvním kole dotací na ekologičtější kotle bylo ve Zlínském kraji ve dvou výzvách rozděleno přes sto sedmdesát milionů korun, uspělo víc než čtrnáct set žádostí. Ve druhé vlně dotací kraj rozdělil mezi tisíc čtyři sta úspěšných žadatelů o výměnu kotlů sto padesát čtyři milionů.