Starostu Kyselky zaskočila podivná nabídka církve

Karlovy Vary - Starosta Kyselky na Karlovarsku kritizuje podivnou nabídku církve na převod místního kostela na obec. Podle radnice jsou podmínky ve smlouvě výhodné pouze pro církev. Zástupci biskupství s tím nesouhlasí.

Je to neuvěřitelné, zlobí se starosta Kyselky. V poště jsem našel darovací smlouvu na kostel, stačilo jen podepsat. Podle něj zástupci církve tak důležitou událost s radnicí předem neprojednali. „Mě to zarazilo. Jestliže vám přijde v emailu darovací smlouva na předání kostela, tak to určitě k překvapení je,“ říká starosta Kyselky Josef Janát.
 
Generální vikář plzeňského biskupství je přesvědčen, že šlo o nedorozumění. „Předávání kostelů je obvykle výsledkem oboustranného jednání, které se většinou táhne několik měsíců nebo i déle,“ vysvětluje vikář Robert Falkenauer.
 
Podle právního rozboru, který si nechal vypracovat starosta Kyselky, je smlouva pro obec krajně nevýhodná. „Jinými slovy, dejte to do pořádku, opravte to, ale dělat si tam my budeme, co chceme,“ interpretuje podstatu darovací smlouvy Josef Janát.
 
Podobné zkušenosti má i starosta Hroznětína. „V tom jednání to zaznělo poměrně dost důrazně. Církev by nedala souhlas k tomu, abychom ten objekt komerčně využívali,“ přidává svou zkušenost starosta Jaroslav Rovný.  
 
Zástupci církve se ale brání, že je jejich mravním závazkem zajistit důstojné využití kostelů. Proto připravují tak přísné smlouvy. „Dovedu si docela dobře představit například koncertní nebo výstavní síň, ale těžko si v kostele dovedu představit vykřičený dům nebo něco podobného,“ vysvětluje Robert Falkenauer.  
 
Zastupitelé Hroznětína i Kyselky připravené návrhy odmítli. S církví přesto budou dál jednat o záchraně památek. Starosta Kyselky předpokládá, že do oprav kostela bude nutné v průběhu pěti let investovat miliony korun.