Týrali podezřelého, u policie končí. Soud potvrdil třem kriminalistům z Brna trest

Krajský soud v Brně potvrdil podmíněné tresty policistům Petru Kölblovi a Romanu Leikebovi a uznal je vinnými z krutého zacházení se zadrženým mužem. Odsouzeni jsou podmíněně na dva a půl roku vězení. Třetímu policistovi, Jiřímu Zemánkovi, soud trest snížil. Snížil také odškodné, které musí zaplatit první dva. Ze tří set na sto tisíc korun. Pravomocný rozsudek pro muže znamená konec služby u policie.

Státní zástupce vinil tři policisty z toho, že vybízeli k sebevraždě, porušili povinnost strážní služby, z mučení a jiného nelidského a krutého zacházení. Za brutální zacházení se zadrženým mužem jim hrozilo až osmileté vězení. Nakonec vyvázli s podmíněnými tresty a povinností zaplatit odškodné 300 tisíc korun. Policisté ale tvrdili, že jsou nevinní, že muž podezřelý z krádeže chtěl utéct. Odvolali se proto k vyšší instanci. Krajský soud podmíněné tresty potvrdil. Třetímu policistovi, Jiřímu Zemánkovi, trest snížil a zbylí dva musí zaplatit odškodné, které je nižší než původní.

Policisté muže bili, kopali, zraněného ho nutili jít

Jiřího Zemánka, který vyvázl s nižším trestem, soud uznal vinným z toho, že zanedbal povinnosti strážní služby. Zadrženého totiž připoutal k zábradlí na chodbě služebny v Rybářské ulici v Brně a odešel od něj. Ten se z pout vyvlekl a z pátého patra vyskočil z okna a dopadl na střechu ve výši druhého patra. Pád přežil. Další dva policisté za ním vyběhli, bili ho, kopali a kroutili rukou. Nutili ho jít a vlekli ho, i když měl zlomenou nohu, křičel bolestí, měl pěnu u úst a mělký dech.

Petr Kölbl ho kopl nohou do levé strany žeber a do pravé strany obličeje na lícní kost, vulgárně mu nadávali, následně si poručík, magistr Roman Leikeb klekl jednou nohou na jeho záda, chytl ho za zraněnou nohu a řekl mu: “Ty …, já ti jí hned narovnám.„
Výpověď jednoho ze svědků

Podle odvolacího soudu se nepodařilo prokázat, že by policista přinutil zadrženého skočit z okna a přimět ho k sebevraždě. Za jasně prokázané měl soud naopak to, že další dva odsouzení muže bili a týrali. 

Pro policisty znamená rozsudek konec služby. Kolegové se za ne něpostavili

Zraněný muž si dodnes nese zdravotní následky, ještě ho čeká operace. Jeho advokát bude požadovat peníze i po českém státě. Klíčové bylo nejen jeho svědectví, ale také policistů ze služebny u Výstaviště, kteří proti svým kolegům vypovídali. „Jsem ráda, že se za ně kolegové důkazně nepostavili. Zachovali profesionalitu a čest a dá se s nimi spolupracovat jako s orgány činnými v trestním řízení. Jejich chování je profesionální a etické, což u obžalovaných nebylo,“ řekla státní zástupkyně Dagmar Veverková. 

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Všichni tři byli již dříve postaveni mimo službu a pravomocný rozsudek pro ně znamená konec služby u policie. „Jakmile obdržíme rozsudek o pravomocném odsouzení, budou policisté propuštěni ze služebního poměru,“ potvrdila policejní mluvčí Andrea Trnková.

Policisté trvají na svém. „Jsme nevinní, samozřejmě. Určitě se budeme dovolánat,“ řekl odsouzený policista Petr Kölbl.

Za agresivitu policistů padaly tresty i v minulosti

Agresivitu brněnských policistů neřešil soud poprvé. Jeden s případů se týká například bývalého elitního policisty Martina Foltýna, který byl součástí zásahové jednotky. Ten se podle několika nepravomocných rozsudků podílel na vydírání. Členem této jednotky byl i Roman Leikeb. Foltýn byl šéfem samozvaného Delta týmu, který ponižoval zadržené. Příslušníci týmu si navíc pořizovali inscenované fotografie, na kterých nechyběla krev nebo nahota. Někteří z nich byli později odsouzeni za ubití Vietnamce při zásahu v roce 2009. Dostali tresty v rozsahu od 3 do 10 let vězení.