Členové Plzeňské filharmonie se bouří proti sloučení s Tylovým divadlem

Plzeň - Připravované sloučení Plzeňské filharmonie s divadlem Josefa Kajetána Tyla se stalo předmětem odporu hudebníků filharmonie. Obávají se totiž, že sloučení dvou orchestrů do jednoho tělesa způsobí zánik koncertní činnosti filharmonie. Podepisováním petice se tomuto sloučení, které má radnici zajistit nižší výdaje, brání.

„Výsledkem takového sjednocení by de facto byla likvidace Plzeňské filharmonie a následné rozebrání těch nejlepších hráčů ve prospěch divadelního orchestru,“ varuje ředitel Plzeňské filharmonie Vladimír Bako. Samotní hudebníci rovněž nevěří slibům, že by naplnění záměru radnice neohrozilo jejich samostatnou koncertní činnost. Karel Palát, který je členem tohoto hudebního tělesa, vysvětluje: „Již nyní je náš program tak naplněný, že pro žádné další aktivity nezbývá prostor.“ Jeho kolega David Šoltész tato slova potvrzuje: „Další práci v divadle by jednoduše nebylo možné zvládnout.“

Hlavním protiargumentem zastánců sloučení zůstává tvrzení, že dva velké orchestry znamenají pro Plzeň příliš velký luxus. „Ve městech, která jsou stejné, nebo větší velikosti jako je město Plzeň, je existence jediného symfonického orchestru naprosto běžnou záležitostí,“ říká náměstkyně plzeňského primátora pro kulturu Marcela Krejsová. „Z Plzeňské filharmonie chodí hudebníci hrát na výpomoc do divadla už nyní, hrají dokonce v operetě,“ dodává.

Přesto jsou filharmonici přesvědčeni, že je pevný abonentní program divadla donutí k odmítání nabídek ke koncertování. „Pružnost filharmonie, která je schopna nahrávat ve stabilní sestavě, jezdit na pražské koncerty a do zahraničí, by byla nenávratně pryč,“ upozorňuje Vladimír Bako. O dalším osudu filharmonie nakonec rozhodnou politici – zastupitelé. Rozhodnutí o přidělení dalšího grantu Plzeňské filharmonii totiž závisí na jejich hlasování.