Borská věznice bude bezpečnější

Plzeň - Věznice v Plzni na Borech prošla zásadní modernizací. Po útěku vězňů Čabrady a Roztočila musela změnit nejen stovky předpisů, ale také vylepšit technickou kontrolu. A tak pořídila řadu zajímavých novinek. Nejstarší a zároveň jedna z největších českých věznic je teď podle odborníků mimořádně bezpečná.

Bývalá cela Romana Čabrady a bedna, ve které uprchl společně s Rostislavem Roztočilem, jsou v plzeňské borské věznici pověstné. Ukryti v důmyslně vybavené skrýši opustili naloženi na náklaďák hlavní branou věznici na Borech. Teď už by se jim to nepodařilo. „To do budoucna nebude možné, protože jsme nakoupili systém, který identifikuje jakoukoli živou bytost, která se skrývá v prostorách automobilu,“ říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Doufám, že se to nezopakuje. Ten útěk byl proveden velice chytře,“ vrací se ke slavnému útěku generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula.

Věznice po útěku začala používat snímače tepové frekvence. Ty se připojí na vůz, který z vězení odjíždí a odhalí srdeční tep jakéhokoliv živého tvora ukrytého v autě. „Tímto přístrojem byla zachycena například krysa,“ uvádí Luděk Kula. „Jednou z největších výhod přístroje je jednoduchá ovladatelnost a celková rychlost prohlídky,“ vysvětluje bývalý ředitel plzeňské věznice Pavel Šefl.

Další novinkou je křeslo, které detekuje tělní dutiny. Podle dozorců je velmi účinné a kontrola lidí důstojná. Odhalí osoby, které se pokouší pronést do věznice nepovolené předměty ve skrýších lidského těla. „Setkáváme se s pašováním mobilních telefonů do věznic v dutinách jak u mužů, tak i u žen,“ přiznává pověřený ředitel plzeňské věznice Pavel Folk.

Zeď jako symbol vězení je teď na Borech moderní a snad i nepřekonatelná. „Z hlediska bezpečnostního je to naprosto nesrovnatelné s původní zdí, která dosahovala v nejnižším bodě pouze 2,9 metru,“ připomíná Pavel Šefl.

Modernizace zabezpečení proti útěkům vězňů stála třicet šest milionů korun. V borské věznici si nyní odpykává trest 1200 vězňů.