Asistenti prevence kriminality vyjdou do ulic dalších měst

Děčín/Kutná Hora – Problémy v sociálně vyloučených lokalitách řeší stále více radnic zaměstnáváním tzv. asistentů prevence kriminality. Uniformovaní lidé pocházející ze samotné problematické komunity dokáží zlepšovat poměry ve vyloučených lokalitách, podle zkušeností z měst jsou často účinnější než strážníci. Zatím posledním městem, které asistenty prevence kriminality zavádí, je Kutná Hora. Asistenti prevence kriminality působí i v dalších deseti městech Ústeckého a Severomoravského kraje. Zůstanou v nich dva roky.

Kutnohorské asistenty prevence kriminality vybrala radnice v místní romské komunitě, o práci pro radnici se hlásilo 35 lidí. „Výsledek výběru byl takový, že bylo vybráno pět uchazečů, kteří prošli školením. Z těch pěti zůstali dva jako náhradníci, tři jsme zaměstnali,“ uvedl kutnohorský starosta Ivo Šanc. „Základními kritérii byla trestní bezúhonnost a dosažené základní vzdělání,“ dodal.

Romská komunita v Kutné Hoře je podle starosty asi pětisetčlenná, nejde ovšem o obzvlášť problematické společenství. „V té komunitě jsou problémy ne se závažnou kriminalitou, ale s drobnými přestupky – docházka dětí do školy, tu a tam nějaká rvačka, nepořádek, dodržování hygienických pravidel,“ shrnul starosta Šanc.

Tomáš Pavlík o asistentech prevence kriminality:

„Můžeme říci, že projekt se osvědčil. Důkazem je významný pokles stížností z lokalit, ve kterých asistenti působí.“

Mezi městy, kde se mohli Kutnohorští inspirovat při přípravě projektu asistentů prevence kriminality, je Děčín. Na sídlišti Boletice působí už od roku 2009, nyní město připravuje rozšíření do dalších problematických oblastí.

„Asistenty považujeme za nástroj, který nám umožňuje daleko účinněji působit na problémové jedince v sociálně vyloučených lokalitách. Asistenti mají lepší přehled o komunitě, vztazích a problémech. Dokáží problémy v řadě přípradů řešit účinněji než strážníci nebo policisté,“ uvedl zástupce ředitele děčínské městské policie Tomáš Pavlík.