Recenze: Na cestě s Janis Joplin bez senzace a bez klišé

Na cestě s Janis Joplin se jmenuje v českém překladu nová biografie slavné osobité zpěvačky. Název naznačuje, že autor životopisu John Byrne Cooke, byl umělkyni nablízku, a informace má tak z první ruky.

Díky tomu jsme ušetřeni handicapu řady biografií známých osobností, jež jsou pouhým – byť někdy velice zdařilým a kvalitním – shrnutím různých pramenů. A přestože byl Cooke Janis Joplin skutečně hodně nablízku, byl jejím důvěrným přítelem, brání se jakékoli senzačnosti.

Žena, která hledá porozumění

A ne že by k tomu život americké zpěvačky nesváděl. Drogy, alkohol, divoký rock'n'rollový život, spousty milenců, toho všeho bylo v jejím životě více než dosyta, ovšem nebylo to nejdůležitější. Respektive, ano, těžko si ji bez toho představíme a ona sama by se také ničeho asi nevzdala, Cookeovi se ovšem daří ukazovat ji také v jiném světle – jako umělkyni, jako ženu, hledající porozumění, lásku. Zní to možná banálně, budiž, tak už to ovšem u zdánlivě samozřejmých věcí bývá.

Na cestě s Janis Joplin
Zdroj: 65. pole

Cooke se do okruhu zpěvačky a kapely Big Brother and the Holding Company, s níž zpočátku vystupovala a s níž se také proslavila, dostal víceméně náhodou. Stal se jejím road manažerem, musel tedy být stále v podstatě střízlivý, nic neztrácet ze zřetele, na vše myslet. Takže byl vlastně, ve srovnání s bohémskými muzikanty, jakýmsi sucharem. A přesto se mu podařilo se s nimi sblížit, získat si jejich důvěru – i díky tomu mohl napsat tuto knihu, jejímž dalším velkým kladem je střízlivý jazyk a historická věrnost.

Za koncertním pódiem

Jistě zajímavé jsou pasáže, v nichž popisuje svou práci, tedy odvrácenou stranu koncertního života slavných muzikantů, jednání předcházející podpisu nahrávacích smluv, přibližuje celou tu mašinérii, jež nám zůstává skryta.

Píše i o dalších věhlasných muzikantech té doby, popisuje, jak legendární festival v kalifornském Monterey, dějišti prvního velkého úspěchu Janis Joplin a Big Brother, tak ještě legendárnější Woodstock, přibližuje, jaké je to být na turné, jak únavný a vyčerpávající to může být život, jak se sen může změnit v noční můru, když přijde alkohol a tvrdé drogy.

A pokud píše o sobě, netrpí jeho text velikášstvím typu „já tam byl“, „všechny celebrity mi tykají“ a podobně. Naopak, pokud popisuje i svůj vlastní život, vždy tím pouze rozšiřuje pohled na hlavní postavu své knihy, na Janis Joplin, zpěvačku, jež se držela svého kréda „raději deset let intenzivního života než v osmdesáti někomu štupovat ponožky“, zpěvačky, jejíž život podle toho hořel. Až příliš rychle. Přesto po ní zůstaly přinejmenším dvě vynikající alba: Cheap Thrills, natočené ještě s Big Brother, a Pearl, jehož vydání se již nedožila.

John Byrne Cooke: Na cestě s Janis Joplin, vydalo 65. pole, 2016.