Měsíc nad řekou se ptá, která životní fáze je nejpravdivější

Slovácké divadlo uvedlo Měsíc nad řekou (zdroj: ČT24)

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti uvedlo premiéru inscenace hry Fráni Šrámka Měsíc nad řekou. Bezmála stoleté předlohy se nově ujala režisérka Anna Petrželková. Publikum rozhodně nečeká zasněný příběh, ale odvážná verze impresionistické klasiky.

Děj se točí kolem blížícího se abiturientského srazu gymnázia, který s obavami očekává rodina Hlubinova. Někdejší premiant Jan Hlubina se nestal ani spisovatelem, ani ničím „vyšším“ a svůj život tráví v papírnickém krámku své ženy. Manželka a dcera Slávka jej chtějí uchránit střetu s iluzemi mládí. Sama Slávka je však v průběhu děje lapena do nástrah mladistvého vzplanutí, a posléze i zralé životní rezignace.

Daleko za slovy

„Příběh a vnitřní svět Slávky Hlubinové, to není žádný růžový sad. Vyplavují se na povrch temné stíny, nejniternější strachy, ale to vše se odehrává někde daleko za slovy. To důležité totiž zůstává u Šrámka nevyřčeno,“ uvažuje režisérka Petrželková.

Inscenace chce přispět k Šrámkově polemice nad tím, která životní fáze, tedy mládí, dospělost či stáří, je člověku nejpřiléhavější. „Zjistit, kdy je v životě nejblíže pravdě. Je to věčné snění a pýcha mládí, energie produktivního věku nebo moudrost, úleva a nadhled, jež přináší stáří? Lidstvo bohužel znesnadňuje hádanku rozřešit svou dokonalou schopností alibismu a sebeklamu,“ říká Petrželková.

Jana Hlubinu ve třetí letošní novince Slováckého divadla ztvárnil Tomáš Šulaj, Slávku Hlubinovou Petra Staňková. V dalších rolích se představili Jiří Hejcman, Zdeněk Trčálek, Irena Vacková, Tereza Hrabalová, Martin Hudec nebo David Macháček. Divadlo jednu z nejznámějších českých impresionistických her z roku 1922 uvedlo podruhé ve své historii, už v roce 1963 ji zde nastudoval František Čech.