Referendum o větrnících ve Stříbře je neplatné kvůli malé volební účasti

Stříbro - V obecním referendu o umístění větrných elektráren skupiny ČEZ ve Stříbře včera hlasovalo příliš málo občanů. Své názory vyjádřilo pouze 23,1 procenta oprávněných voličů, přitom podmínkou byla účast alespoň 35 procent lidí. Takovýto výsledek nezavazuje zastupitele k souhlasu, ale ani k odmítnutí větrníků na území osmitisícového města.

„ČEZ se na nás určitě obrátí a bude chtít vyjádření. To je nyní zcela v kompetenci zastupitelstva,“ konstatoval starosta Miroslav Nenutil. Podle něj ale nemá nejbližší zasedání vrcholného orgánu města na konci ledna tento bod na programu.

Z celkového počtu hlasů v referendu bylo 1199 proti a 223 pro stavbu. Plebiscit by ovšem byl platný, jen pokud by se ho zúčastnilo minimálně 35 procent voličů, kterých je ve městě 6273. Závazným by se pro zastupitele pak stalo v případě, pokud by se vyslovila jednoznačně pro nebo proti alespoň čtvrtina oprávněných občanů. Lidé odpovídali na jedinou otázku, zda souhlasí s výstavbou větrných elektráren na území Stříbra.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Lidové hlasování, jehož náklady převýší 50 000 korun, vyvolalo téměř 200 občanů, kteří sepsali petici a tu předložili starostovi. Nové občanské sdružení jako iniciátor mluví hlavně o hyzdění a ničení krásné krajiny. Podle Růženy Bojdové by ji větrníky narušily. Lidem také vadí případná hlučnost, rušení televizního signálu nebo mobilních telefonů.

Zájem občanů se před referendem těžko odhadoval, protože podle vedení radnice byly až dosud slyšet jen hlasy odpůrců. Podle starosty Nenutila zaznívalo od občanů neopodstatněné osočování, že pár radních už o stavbě rozhodlo. „Zastupitelstvo pouze před rokem souhlasilo se záměrem společnosti ČEZ provádět na Stříbrsku měření, zda se jim zde vyplatí větrné elektrárny umístit,“ vysvětlil. Podle něj to nebylo nijak závazné pro vlastní stavbu. Výsledky předběžných měření předčily očekávání. „Na to, že ta lokalita na první pohled nevypadá jako vhodná, tak se ukázaly překvapivě velmi dobré,“ uvedl mluvčí ČEZu pro západní Čechy Martin Sobotka.

Investor se snaží infomovat a vycházet vstříc

ČEZ původně plánoval 13 větrníků, v říjnu však zredukoval plány na šest, každý o výkonu dva megawatty a výšce včetně vrtule 150 metrů. Po veřejné diskusi navíc investor zdroje posunul dále od obydlí. Vyšel vstříc občanům nejvíce dotčených osad Těchlovice a Otročín, kteří se obávají hluku a dopadů na krajinný ráz. ČEZ pořádal ve Stříbře několik informačních schůzek pro místní občany. Poslední byly v prosinci, kdy jim rozdával svařené víno a perníkové větrníky.

Městu by ČEZ za každý stroj platil v průměru zhruba 250 000 korun ročně po dobu 20 let. Dalších 20 haléřů by dostalo za každou kilowatthodinu nad pět milionů vyrobených kWh na každém zdroji. Po 20 letech ČEZ buď větrník zlikviduje, nebo bude dál platit stejnou roční sumu.

Větrný park u Stříbra je zatím nejpřipravenější a největší plánovaný projekt v Plzeňském kraji. „Projekt má podle prvních zjištění v porovnání s celou ČR výborné parametry. Výhodou je dostatečné větrné proudění a velmi dobré možnosti připojení do sítě,“ řekl šéf ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák. Přípravné práce, projektování, posudek EIA, územní a stavební řízení a následná výstavba by trvaly až do roku 2012.