OKD: Horníci se obávají o výplaty. Hrozí stávkou

Lee Louda, insolvenční správce OKD, opět jedná v Karviné s vedením firmy i odboráři. Hlavním tématem jsou peníze. Horníci se obávají, že firma nebude mít peníze na květnové výplaty. Zaměstnanci by mohli jít i do stávky. Podle Loudy by ohledně provozního financování společnosti mohlo být jasněji do konce týdne.

Společnosti dochází hotovost a hrozí, že například nebude mít na květnové výplaty. To by podle odborářů mohlo vyvolat protesty horníků. „V tomto týdnu by se měly shromáždit nabídky na externí financování, a my je budeme vyhodnocovat. Primárně samozřejmě to jednání vede OKD jako dlužník. Já jsem účasten jednání a případně samozřejmě i vyhodnocování nabídek,“ řekl Louda.

Insolvenční správce OKD ke krizi ve firmě (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského má firma tři týdny na to, aby zajistila dostatek financí na výplaty zaměstnanců. „Každý den sledujeme vývoj hotovosti na našich účtech. Od toho se odvíjejí naše platby a od toho se budou odvíjet další závazky vůči našim zaměstnancům. Nicméně pokud se bavíme o květnových mzdách, do výplat jsou ještě tři týdny,“ sdělil mluvčí s tím, že ještě není možno předjímat, jak na tom firma bude. „Bude záležet i na tom, jak budou chodit platby od našich zákazníků,“ dodal.

Podporu ze strany velkých partnerů OKD má. „Jde o to, abychom zachovali obchodní vztah a mohli pokračovat v obchodování, které je určitě prospěšné jak pro nás, tak pro OKD,“ sdělila například Barbora Černá Dvořáková, mluvčí ArcelorMittal Ostrava. „OKD je náš strategický partner, odebíráme od něj více než polovinu naší celkové potřeby koksovatelného uhlí pro výrobu koksu. Na druhou stranu je také náš zákazník. Dodáváme důlní výztuže, které potřebují ke své činnosti,“ dokončila.

Insolvenční správce OKD se sejde s odboráři (zdroj: ČT24)

Louda podotkl, že se současná jednání primárně týkají ekonomických otázek a přípravě způsobu řešení úpadku, jenž může skončit buď reorganizací, nebo konkurzem. „Samozřejmě pomalu začínáme přezkum pohledávek, zajišťování majetku, to je taková ta klasická agenda, co probíhá v insolvenčním řízení,“ sdělil insolvenční správce. 

Uvedl, že nabídky na odkup OKD, jako učinila skupina v čele s finančníkem Pavlem Tykačem, zatím nemůže komentovat. „K mému překvapení se to dozvídám z tisku. Budeme o tom jednat i s odbory, ale v podstatě ty parametry ani neznám,“ dodal Louda.

OKD již dluží i státu

OKD na sebe podala insolvenční návrh na začátku května. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo přes 60 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) tento týden uvedl, že svoje pohledávky u insolvenčního správce samozřejmě přihlásí i stát. Firma totiž nezaplatila část sociálního pojištění. Pohledávka činí zhruba 70 milionů korun.

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si rozdělí věřitelé. V případě reorganizace, kterou navrhuje vedení OKD, společnost dál funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud.

OKD zůstává v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. 

Majitelem černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy, je společnost NWR. Novým vlastníkem NWR se po odchodu společnosti CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, stala letos v únoru skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv a je zároveň hlavním věřitelem černouhelné společnosti OKD. Podle předběžných informací má jen sama AHG pohledávky za 13 miliard korun.