Bitcoin poprvé překonal hranici pět tisíc dolarů

Hodnota kybernetické měny bitcoin dnes poprvé překročila hranici 5000 dolarů (109 120 korun). Od začátku letošního roku se tak více než zpětinásobila, uvedla agentura Reuters. Během čtvrtka cena vystoupila až na rekordních 5240 dolarů, oproti středě si připisovala více než osm procent, informovala agentura Reuters. A podle analytiků bitcoin zřejmě ještě dále poroste.

„Spekulanti jsou ohledně hodnoty bitcoinu optimističtí, protože očekávají návrat Číny mezi světové kryptoměnové trhy,“ sdělil serveru CNBC šéf kryptoměnové burzy Gatecoin Aurelien Menant. V září se totiž cena bitcoinu dostala pod čtyři tisíce dolarů, což byla reakce na zprávu, že Čína nařídila tamním kryptoměnovým burzám zastavit obchodování. V poslední době se však objevily spekulace o zrušení tohoto nařízení. Podle serveru Cryptocoinnews.com je tak pravděpodobné, že obchodování s bitcoiny v Číně bude obnoveno za přísnější regulace.

Podle CNBC se navíc zdá, že investory příliš neznepokojují některé negativní výroky na adresu bitcoinu. Například generální ředitel největší americké banky JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon tuto kybernetickou měnu nedávno označil za podvod.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Jelikož ale není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, často se poukazuje na to, že měnu využívají i ti lidé, kteří se chtějí skrýt dohledu úřadů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kybernetické měny, tedy i bitcoin, například nedávno kritizoval i ruský prezident Vladimir Putin, který poznamenal, že jsou rizikové a že se používají pro kriminální účely. Ruská centrální banka se tak chystá zablokovat stránky, které tyto kryptoměny používají. Podle Reuters je viceguvernér této banky Sergej Švecov označil za pochybné a příliš rizikové finanční nástroje. 

Tvrdý postoj vůči bitcoinu ale zaujala již zmíněná čínská vláda, když v polovině září nařídila některým kryptoměnovým burzám zastavit obchodování. Naopak japonská vláda v dubnu uznala bitcoin za zákonné platidlo. Určitou regulaci kryptoměn chystá rovněž Evropská centrální banka (ECB).

Ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal se nicméně domnívá, že velké kryptoměny, jako je bitcoin, nepředstavují nebezpečí. „Existují kryptoměny, které jsou zvláštní a dá se na nich hodně prodělat, ale bitcoin má za sebou spoustu let, je to otevřená transparentní měna, do které všichni vidí, mohou se podívat, zda to není nějaký podvod,“ říká.

Japonsko bitcoinu věří

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou nemá žádnou reálnou oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán. Při svém vzniku v roce 2010 stál bitcoin méně než jeden dolar. Ještě v úterý byl k mání za 4900 dolarů a nyní překonal hranici pěti tisíc dolarů.

Podle analytika Lukáše Kovandy ze společnosti Cyrrus je ale nyní bitcoin opět na koni, když dokázal setřást negativní sentiment, který jej obestíral od první poloviny září. Ten vyvolala zejména opatření čínských úřadů, které burzám, na nichž se obchoduje bitcoin a další kryptoměny, nařídily, aby obchodování zastavily a neumožňovaly nové registrace. „Vzhledem k tomu, že v Číně tehdy docházelo k takřka čtvrtině všech celosvětových transakcí s bitcoinem, vedly kroky tamních úřadů k poměrně masivnímu výprodeji bitcoinů,“ potvrdil Kovanda. 

Kybernetická měna bitcoin
Zdroj: ČT24/ISIFA

Po zavření čínských burz vzniklý výpadek záhy kompenzovaly zejména burzy japonské a do jisté míry i jihokorejské. V současnosti se tak v Japonsku podle analytiků realizuje přes 57 procent celosvětového obchodování s bitcoinem, zatímco začátkem srpna to byla ještě „jenom“ čtvrtina.

Poměrně liberální přístup japonské vlády a úřadů k bitcoinu a dalším kryptoměnám je ostatně obecně hnacím motorem růstu ceny bitcoinu v posledních měsících, konstatuje Kovanda. Letos v dubnu Japonsko bitcoin oficiálně prohlásilo za legální platební metodu a letos koncem září zase japonský finanční regulátor schválil jedenáct společností jako právoplatné provozovatele kryptoměnových burz. „Zejména postoj japonské vlády a úřadů tak pomohl udržet poměrně silnou poptávku po bitcoinu i po zavření čínských burz,“ připomíná Kovanda.

Aktuálně pak růst ceny bitcoinu podle něho podporuje právě hlavně spekulace, že čínské úřady svůj postoj ke kryptoměnám opět zmírní. Svědčí mu také zpráva o tom, že americká banka Goldman Sachs rozvíjí řešení, jak svým klientům umožnit obchod s kryptoměnami. „Předpokládáme, že cena bitcoinu se nad úrovní pěti tisíc dolarů již udrží déle než začátkem září, a že dokonce poměrně rychle překoná úroveň šesti tisíc dolarů za kus,“ dodává Kovanda.