Babiš zřejmě přijde o dalšího náměstka. Gregor míří k Evropskému účetnímu dvoru

Gregor: Myslím, že kontrolní komisi přesvědčím o svých zkušenostech (zdroj: ČT24)

Vláda rozhodla o tom, kdo bude dalších šest let zastupovat Česko u Evropského účetního dvora - nominovala dosavadního náměstka ministra financí Jana Gregora. Šéf resortu Andrej Babiš (ANO) tak bude muset s největší pravděpodobností hledat nového náměstka pro sestavování rozpočtu. Z původního týmu už je to přitom čtvrtý náměstek, který z financí odchází.

  • Členy účetního dvora jmenuje Evropská rada po konzultaci s kontrolním výborem parlamentu na funkční období šesti let s možností prodloužení.
  • Členové si ze svého středu volí předsedu na funkční období tří let.
  • Účetní dvůr je uspořádán do auditních skupin, které se nazývají senáty. Tyto skupiny připravují zprávy a stanoviska, jež jsou po přijetí členy účetního dvora zveřejněny.

Gregorova nominace musí ještě projít kontrolním výborem Evropského parlamentu. Pokud i zde dosavadní náměstek projde, nastoupí do funkce v květnu 2016. Do té doby zůstane na své pozici na ministerstvu financí. „Především bych rád poděkoval vládě za důvěru. Pevně věřím, že se mi v Evropském účetním dvoře podaří zúročit téměř dvacetileté zkušenosti z oblasti rozpočtu EU,“ reagoval na nominaci samotný Gregor.

Případné konflikty zájmů jsou ošetřeny dělbou práce v jednotlivých senátech. Takže kdyby se dostalo na audit České republiky, tak za něj bude odpovídat jiný člen Evropského účetního dvora.
Jan Gregor
náměstek ministerstva financí

Evropský účetní dvůr je nezávislým externím auditorem EU. Jeho cílem je zlepšit způsob, jakým Evropská komise hospodaří s unijním rozpočtem. O využívání finančních prostředků EU pak podává pravidelné zprávy. Provádí audit příjmů a výdajů EU, prověřuje osoby a organizace, které s prostředky EU hospodaří, vydává doporučení ve formě auditních zpráv.

Babiš ztrácí už čtvrtého náměstka

Gregor tak bude patrně dalším náměstkem ministra Babiše, který úřad opustí. V červnu zbavil funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu, a jako „trafiku bez kompetencí“ odmítl pozici politického náměstka, kterou mu Babiš nabídl.

V květnu skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR.

Funkci náměstka dále nebude vykonávat ani Simona Hornochová, která se nepřihlásila do výběrového řízení požadovaného služebním zákonem. Další náměstci se podle všeho do výběrového řízení přihlásili. Nově vybraní náměstci by se měli funkce ujmout od ledna. Ministerstvo má sedm náměstků ministra a jednoho státního tajemníka.