Teplé a suché počasí má pokračovat i v květnu. Příští týden má být až 27 stupňů

Teplé jarní počasí bude v Česku pokračovat i v následujících dnech. Příští týden teploty vystoupají až na 27 stupňů Celsia a rtuť teploměru zůstane nad 20 stupni i v následujících týdnech. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Pršet ovšem bude spíš méně, než je obvyklé. Nejvíce srážek čekají meteorologové koncem května. Podprůměrné množství srážek přitom trvá už od února a srážkový deficit se tak prohlubuje už čtvrtý měsíc. Nejhorší situace je na východě republiky v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

„Celé období od 7. května do 3. června bude teplotně nadprůměrné až průměrné. První týden bude teplotně nadprůměrný,“ uvedli meteorologové. V příštím týdnu očekávají v noci zpočátku teploty kolem osmi stupňů Celsia, na konci týdne od 9 do 14 stupňů. Maximální denní teploty předpovídají na 21 až 27 stupňů Celsia.

Ve druhém týdnu bude podle meteorologů v noci minimální teplota kolem osmi stupňů, ve třetím a čtvrtém týdnu kolem deseti stupňů. Přes den se teplotní maxima mají ve druhém a třetím týdnu dostat mírně přes 20 stupňů Celsia, v posledním týdnu na 24 stupňů. Dlouhodobá průměrná teplota pro toto období je přitom jen 14,1 stupně Celsia.

Dlouhodobý výhled
Zdroj: ČT24/ČHMÚ
Předpověď počasí na následujících sedm dní
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Více srážek až koncem měsíce

„Srážkově očekáváme celé období průměrné až podprůměrné. Nejvíce srážek by mělo spadnout v týdnu od 21. do 27. května s průměrným týdenním úhrnem v rámci ČR kolem 19 milimetrů,“ uvedli meteorologové. Nejsušší bude pravděpodobně druhý týden s průměrným úhrnem kolem devíti milimetrů.

Bude tak zřejmě pokračovat srážkový deficit, který trvá už od počátku února a stále se prohlubuje. Letošní průměrný úhrn srážek je už více než 60 milimetrů pod dlouhodobě běžným množstvím. 

Srážkově normální byl v letošním roce pouze měsíc leden. Zatímco počátkem února byl srážkový deficit necelých pět litrů na metr čtvereční, v tomto týdnu se přiblížil 70 litrům. Pro srovnání meteorologové používají období let 1981 až 2010.

  • průměrný úhrn srážek / procento normálu za období 1981–2010
  • leden: 51 mm / 117 % (normální)
  • únor: 13 mm / 33 % (mírně až silně podnormální)
  • březen: 33 mm / 68 % (slabě podnormální)
  • duben: 21 mm / 50 % (mírně podnormální)
  • Zdroj: ČHMÚ

Relativně nejmenší srážkový deficit je podle ústavu na severozápadě Čech, naopak největší je ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. „Výrazněji se deficit projevuje v místech, kde normálně registrují více srážek. Naopak v místech s nízkým srážkovým normálem se při dnech bez srážek projeví deficit pomaleji,“ dodali meteorologové.

Kolik vody chybí
Zdroj: ČT24/ČHMÚ
Kolik napršelo od ledna do dubna
Zdroj: ČT24/ČHMÚ