Snižovat nezaměstnanost už není třeba, peníze mají jít třeba na dětské skupiny

Události: Peníze se přesunou na podporu dětských skupin (zdroj: ČT24)

Stát chystá stamilionové přesuny v sociálních projektech. Ministerstvo práce mělo peníze připravené na snižování nezaměstnanosti, bez místa je ale teď jen málo lidí, a resort proto chce peníze využít jinak. Výraznou část z nich hodlá nasměrovat na podporu matek, které se po porodu vracejí do práce.

„Už není potřeba tolik prostředků a projektů na rekvalifikace, vzdělávání ve firmách a tak dále. Ale rozhodli jsme se, že se pokusíme definovat oblasti, kde by nám byly prostředky více prospěšné – to znamená, že například místo školení podpoříme dětské skupiny,“ uvádí ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (ANO).

Právě zájem o dětské skupiny roste. V Česku jich nyní funguje přibližně šest stovek, za poslední rok se jejich počet zdvojnásobil. Jde o alternativu mateřských škol, které ohlídají děti, aby jejich rodiče lépe skloubili pracovní a rodinný život.

Ministryně Němcová přesun peněz zdůvodňuje tím, že umožní další rozšíření dětských skupin a podpoří provoz těch stávajících i poté, co dojdou evropské dotace. Nynější dotační období totiž končí už za dva roky.

Až dojdou peníze z EU

Například do dětské skupiny Rabasova v Praze 4 chodí dvacet dětí. Jeden měsíc včetně stravy v ní stojí 3200 korun. Kdyby skupina nevyužívala dotace, stálo by to zhruba o tisíc korun víc.

„Pro to, aby tady dětské skupiny zůstaly, je potřeba řešit dlouhodobé financování z národních zdrojů. Protože je nejde navždycky financovat z evropských fondů,“ říká Jan Schneider, ředitel Zdravotnického zařízení Praha 4, které v nejlidnatější pražské městské části provozuje sedm dětských skupin.

Zájem je o ně mezi rodiči velký. „My rok co rok vždycky na podzim naplníme kapacitu a ještě míváme vždycky navíc tak dvacet až třicet dětí v pořadníku,“ potvrzuje hlavní vedoucí dětské skupiny Rabasova Simona Hanusová. 

Dětské skupiny jsou stále oblíbenější, za rok se jejich počet zdvojnásobil
Zdroj: ČT24

Například na prorodinnou politiku by podle ministryně práce a sociálních věcí měly jít minimálně stovky milionů. Konkrétní částky jednotlivých přesunů ale ministerstvo zatím nemá. A to zejména proto, že nejen meziresortní jednání jsou teprve na začátku.

„Na ministerstvu práce a sociálních věcí teď máme asi 7,4 miliardy korun, které čekají na nově vypsané výzvy,“ říká ministryně Němcová. Nynější projekty byly podle ní nastaveny už před několika lety podle tehdejších potřeb.

Většina stran návrh vítá, komunistům chybí jesle

S přesměrováním peněz v rámci resortu většina oslovených politiků souhlasí. „Velmi to vítáme, zvláště v souvislosti se zákonem, který nařizuje obcím, aby od roku 2020 měly už dvouleté děti povinnost mít místo ve školce. Myslím si, že dětské skupiny a taková pomoc jsou elegantním řešením tohoto problému,“ míní předseda STAN Petr Gazdík. Bez dalších financí by například podle TOP 09 většina dětských skupin zanikla.

„Předpokládám, že pokud budeme umenšovat peníze pro rekvalifikace, tak to budeme dělat moudře tam, kde plná zaměstnanost opravdu je,“ doufá místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

„Určitě vítáme, že budou finanční prostředky směřovat tam, kde je to potřeba. Na druhou stranu nás mrzí, že jsme upozorňovali, že státní rozpočet na letošní rok není sestaven s přesností, kterou by si zasluhoval – a nyní se to ukazuje. Teď se budou prostředky přerozdělovat, místo aby se od začátku lépe plánovaly,“ říká poslanec ODS Martin Kupka.

Kromě dětských skupin by Kupka chtěl větší podporu i pro školky nebo na platy v sociálních službách, které patří dlouhodobě k nejnižším. A také podotýká, že není nutné všechny peníze hned utratit.

„Jsme přístupní jednání v těchto věcech, protože zdravotnictví, školství i sociální věci peníze potřebují,“ dodává místopředseda SPD Radim Fiala.

Komunisté  míní, že se má ministerstvo zaměřit hlavně na podporu běžných jeslí. „To není klasická předškolní výchova, to je opravdu otázka zdravotní péče. Tam bych viděl prostředky lépe využitelné,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip.

Víc peněz má jít i na sociální služby

Změny plánuje ministryně sociálních věcí koordinovat se svými protějšky z resortů školství a zdravotnictví. Jednodušší návrat žen do zaměstnání má umožnit také fond na podporu mateřských škol, který má na starosti ministerstvo pro místní rozvoj.

Více peněz by díky chystanému přesunu mělo jít i na podporu handicapovaných nebo do sociálních služeb. Ministryně práce chce také se zaměstnavateli dohodnout vstřícnější podmínky pro zaměstnance – například více zkrácených úvazků nebo častější sdílené úvazky, kdy se o jedno místo dělí více lidí, včetně seniorů. Konkrétní projekty na podporu takových úvazků ale zatím nejsou.