Porazit nemoc snadněji. Stát chce urychlit přístup k novým druhům léků

Události: Spor o proplácení léčby (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu, která má usnadnit předepisování nových druhů léků tuzemským pacientům. Úpravou už prošly i pravidla proplácení léčby u největší Všeobecné zdravotní pojišťovny. Cílem opatření je omezit množství případů, kdy pacienti při hledání správné léčby své nemoci narážejí na byrokratické a finanční bariéry.

Příkladem pacientky, která vedla úřední zápas o svou léčbu, může být Marcela Řeháčková; už sedm let bojuje s rakovinou vaječníků, podstoupila sedm operací a tři řady chemoterapie. „Rakovina vaječníků má bohužel tu vlastnost, že se v průběhu života vrátí až u osmdesáti procent žen,“ doplňuje přednosta gynekologicko-porodnické kliniky na pražské Bulovce Michal Zikán.

Když se Řeháčkové rakovina vrátila napodruhé, objevila se možnost zotavení s pomocí speciálního přípravku na biologické bázi. Loni v lednu jí takovou léčbu doporučili i lékaři, nový přípravek navíc už schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lék ale neměl v Česku stanovenou úhradu, a pacientka proto musela požádat o tu mimořádnou.

Spor o šestnáctý paragraf

Stejně jako v jiných případech i tentokrát se spor s pojišťovnou točil kolem šestnáctého paragrafu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten uvádí, že pojišťovny ve výjimečných případech platí léčbu, kterou běžně nehradí. Podmínkou je, že péče musí být pro pacienta jedinou možností.

Pojišťovna hradí ve výjimečných případech zdravotní služby jinak (…) nehrazené, je-li poskytnutí takových zdravotních služeb jedinou možností z hlediska zdravotního stavu pojištěnce.
§ 16
zákon o veřejném zdravotním pojištění

Protože ale se svou žádostí Řeháčková neuspěla, podala na VZP odvolání i žalobu a před rokem se začala léčit jenom díky pomoci dárců. Teprve na konci loňského léta příspěvek získal úhradu a od té doby Řeháčkové pojišťovna léčbu proplácí; měsíčně se jedná o 150 tisíc korun.

Pře o proplácení léčby, se kterou tuzemský systém běžně nepočítá, přitom nebyl jediný. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna loni řešila dvanáct tisíc podobných případů a v pětaosmdesáti procentech z nich platbu schválila.

Být efektivnější

Přípravků, které můžou zvýšit účinnost zejména u léčby rakoviny, ovšem přibývá, s nimi i lidí, kteří se kvůli té nejlepší možnosti obracejí na soud. Ke známým případům patří třeba úspěchy pacientek Hany Dvořákové a Anety Jiráskové. Aktuálně podala žalobu i Jaroslava Krejčová, která patří k rekordmankám v boji se zhoubným melanomem. O zdraví i život bojuje už osmnáct let, momentálně usiluje o proplácení léčby rakoviny kůže.

VZP současně hlásí změnu přístupu; od letošního roku používá novou metodiku, kdy se určující rozhodování revizních lékařů musí opírat o stanovisko odborné společnosti.
„Tím dochází k tomu, že se proces zrychluje čili pacientky nečekají tak dlouho. Taky nedochází k situaci, že by jim nebyla schválená léčba v situaci, kdy z ní profitují,“ sdělil náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči David Šmehlík.

Změny připravuje i SÚKL a na ministerstvu se chystá taky nová legislativa. „Chceme do zákona nastavit takové mechanismy, které zohlední hlavně kvalitu života, již lék přináší,“ informoval náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel.

Efektivnější by tak mohla být i léčba, kterou prochází Marcela Řeháčková. Její lék totiž podle nových studií pomáhá pacientkám i v dřívější fázi nemoci. „Prospěch z této léčby je u vybraných pacientek obrovský,“ doplňuje přednosta gynekologie na Bulovce Michal Zikán. Po novém nastavení tuzemského systému by tak pacientky nemusely čekat, až rakovina vaječníků ohlásí recidivu.