Plán Mayové se zhroutil. Je otevřený prostor pro hledání dohody, řekl Zaorálek

Lubomír Zaorálek hostem pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Britské volby mají nepřesvědčivého vítěze. Premiérka Theresa Mayová nedokázala posílit pozici konzervativců a nezískala většinu, labouristé spolu s jejich lídrem Jeremym Corbynem nabrali na síle. Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se tak otevřel nový prostor pro dohodu na odchodu Velké Británie z Evropské unie. V pořadu Interview ČT24 ale také konstatoval, že budoucnost jednání je nejistá a Mayová v tuto chvíli nebude schopná dodržet termín, který pro něj spolu s EU stanovila.

„Jestli je někdo vítězem, tak je to Corbyn, který určitě labouristům pozici posílil,“ uvedl Zaorálek. Podle ministra zahraničních věcí za jeho úspěchem stojí zejména přesvědčivost, s jakou do voleb šel. „Dal najevo, že o volby stojí, a opravdu s chutí se do toho pustil. Bylo ho všude vidět na ulicích, tweetoval, byl na Facebooku, všude ho bylo plno. Poměrně zřetelně měl postavený program, lidé věděli, co chce. Působil na ně dojmem, že to myslí vážně a naprosto upřímně a říká to, co si myslí.“

Vítězství labouristů má podle Zaorálka ale i odvrácenou stranu. „Ty volby byly vlastně oslovení konzervativní strany sešikovat šiky a jít s jasným mandátem do jednání, které mělo začít 19. 6. Ten plán se zhroutil,“ řekl. V tuto chvíli tak podle něj je nejisté nejen jednání o brexitu, ale i jak rychle se ustaví v Británii vláda.

Britské volby podle Zaorálka jasně ukázaly, že prohrál tvrdý brexit Mayové. „Já si myslím, že Británie nyní nemá sílu, aby přehodnotila samotný fakt brexitu. Ale myslím, že dojde k posunu v tom, že myšlenka byla v těchto volbách poražena. To znamená, že je otevřený prostor, protože se musí hledat dohoda. Británie nechce válku s EU a je ochotna přistoupit na kompromisy,“ komentoval výsledek voleb.

Zaorálek také uvedl, že se pro české návštěvníky Británie prozatím nic nemění, takže není důvod k obavám do země cestovat. „Znepokojovat by nás mělo jen to, že se odstartovalo nějaké řízení, které bude na dlouho, je komplikované a na obzoru je nejasno,“ konstatoval.

Zaorálek: Systém kvót nefunguje a my ho nemůžeme přijmout

Kromě brexitu řeší země Evropské unie také otázky týkající uprchlické krize. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker tento týden ve svém projevu o budoucnosti EU v pražském Karolinu mimo jiné reagoval na oznámení české vlády, že už nepřijme žádné další migranty podle kvót. Řekl, že pokud přijímá Česká republika pomoc od Evropy, měla by také ukázat solidaritu.

„Nemyslím si, že jsme ten, kdo pouze přijímá pomoc od Evropy,“ komentoval jeho výrok Zaorálek. „Mám pocit, že i země střední a východní Evropy jsou země, které jsou důležité pro prosperitu současné EU. My jsme ty země, kterým se zvýšil růst v Evropě, my jsme rozšířili trh pro ostatní západní země. Nepřijímám formulaci, jako bychom byli my, kdo má něco splácet.“

Česká republika musí podle Zaorálka v této otázce hledat s EU kompromis. Kvóty česká vláda údajně nechce akceptovat například kvůli bezpečnosti. Země jako Francie nebo Velká Británie podle ministra zahraničních věcí dokazují, že se integrace migrantů z muslimských zemí nezdařila. „Je řada věcí, kvůli kterým nám připadá, že systém kvót nefunguje a my ho nemůžeme přijmout,“ shrnul.

Zaorálek ale také uvedl, že je Česká republika připravena pomáhat při uprchlické krizi, ovšem jinými prostředky než přijmutím kvót.