Na Sokolovsku vzplál les. Požáry hrozí i v pondělí, teploty překročí 31 stupňů

U Stříbrné na Sokolovsku požár zachvátil asi tři tisíce metrů čtverečních lesa v nepřístupném terénu. Na místo zamířil vrtulník na letecké hašení a 12 jednotek hasičů z okolních obcí. Ty budou do rána požár dohašovat a monitorovat terén. Zvýšené riziko vzniku a šíření požárů hrozí Na Moravě a ve Slezsku, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pondělí čekají celé Česko tropické teploty, odpoledne překročí 31 stupňů Celsia.

Výstraha před vysokými teplotami platí od pondělních 11:00 do 20:00. Varování před požáry je v platnosti pro kraje Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský rovněž od pondělních 11:00. „Během týdne neočekáváme výraznější srážky, které by nebezpečí požárů snížily, proto bude varování v platnosti do odvolání,“ uvedli meteorologové.

Lidé by kvůli vysokým teplotám měli dodržovat pitný režim, pít neslazené nealkoholické nápoje, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Odpoledne by měli omezit tělesnou zátěž. Meteorologové rovněž zdůrazňují, aby lidé nenechávali děti a zvířata na přímém slunci, zejména v zavřených automobilech.

„V noci na úterý a pravděpodobně i během středy očekáváme zejména v Čechách výskyt intenzivních bouřek doprovázených přívalovým deštěm, kroupami a nárazy větru,“ uvedl ČHMÚ. Prozatím se jedná o předběžné varování, výstrahu s konkrétními stupni nebezpečí vydají meteorologové v pondělí.