Má roztroušenou sklerózu, ale pomáhá ostatním. Cenu Olgy Havlové získala Naděžda Nováková

Události: Cenu Olgy Havlové získala Naděžda Nováková (zdroj: ČT24)

Výbor dobré vůle v pondělí udělil Cenu Olgy Havlové. V pořadí třiadvacátou laureátkou se stala Naděžda Nováková, předsedkyně ostravské společnosti Roska. Sama bojuje s roztroušenou sklerózou a ostatním pacientům se snaží ukázat, že navzdory nemoci se dá žít naplno. Nadace letos poprvé udělila také Cenu veřejnosti. Na slavnostním vyhlášení v pražském Černínském paláci ji převzal právník Michal Šimůnek. Pomáhá lidem s dědičnou neuropatií, kterou také sám trpí.

Porotci tentokrát vybírali z 26 kandidátů. „Obdrželi jsme strašně moc nominací a vybrat laureáta bylo velmi obtížné. Porota při posuzování, kdo si odnese sošku od Olbrama Zoubka, brala v úvahu hlavně to, jak dlouho se nominovaný dané problematice věnuje,“ uvedla Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle, který cenu uděluje. 

Naďa Nováková žije s diagnózou roztroušené sklerózy už dvě desítky let. Časem musela kvůli nemoci odejít z práce. Od roku 2003 přesto předsedá občanskému sdružení Rosky Ostrava.

Sdružuje pacienty, kteří jsou postiženi touto nemocí, jejich příbuzné i dobrovolníky, kteří chtějí nemocným pomáhat. Sdružení Roska pomáhá pacientům cvičit, plavat nebo jezdit na koních. Společně vyrážejí na výlety a zvládají dokonce horské túry, například na Lysou horu.

Kromě zájezdů, výletů, vzdělávacích seminářů nebo rekondičních pobytů organizuje pětapadesátiletá matka dvou dcer také každoroční vzdělávací konferenci. Nováková byla za svou práci odměněna bronzovou plastikou Olbrama Zoubka nazvanou Povzbuzení.

Lékaři mají za to, že za vznikem roztroušené sklerózy stojí působení více faktorů – spolu s genetickou dispozicí se na jejím rozvoji podílí také vlivy vnějšího prostředí. Pokročilé léčebné metody dnes pomáhají pacientům vést aktivní život. Mnozí z těch, kterým se dostalo biologické léčby, mohou pracovat na celý nebo alespoň částečný úvazek.

Navzdory pokrokům v léčbě se lidé trpící roztroušenou sklerózou často setkávají s předsudky a většina z nich tak raději svoji nemoc v práci vůbec nepřizná. Zapírání začíná při žádosti o místo, protože se pacienti obávají předpojatosti budoucích zaměstnavatelů i odmítnutí kolegů.

Roztroušená skleróza označuje vážné neurologické onemocnění mozku či míchy. Nejčastěji se u člověka projeví mezi dvacátým až čtyřicátým rokem. V Česku má tuto diagnózu až 20 tisíc lidí a počty stále narůstají.

Cenu veřejnosti získal právník, který pomáhá lidem s neuropatií

Sošku anděla z chráněné dílny Modrý klíč, která je určena pro vítěze Ceny veřejnosti, si z Černínského paláce odnesl turnovský rodák Michal Šimůnek. O jejím držiteli mohli lidé poprvé rozhodovat v internetovém hlasování.

Michal Šimůnek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Každý rok jsme mohli ocenit pouze jednoho z řady nominovaných. Toto je příležitost zviditelnit více příběhů,“ uvedla k nové kategorii Monika Granja. Do hlasování se během měsíce zapojilo více než 10 tisíc lidí. Volili ze stejné skupiny nominovaných jako odborná porota.

Právník Michal Šimůnek stál v roce 1999 u zrodu Společnosti C-M-T, která podporuje lidi s dědičnou neuropatií, onemocněním zvaným Charcot-Marie-Tooth. Tato nemoc se projevuje postupným zhoršováním hybnosti dolních i horních končetin následkem poškození jejich periferních nervů. Šimůnek chorobou sám trpí, v současné době je již plně odkázaný na invalidní vozík. Právnické vzdělání využívá k pomoci druhým, postiženým poskytuje zdarma odborné sociální a právní poradenství.

Vloni byl oceněn fotograf Václav Fanta

Ocenění, které bylo z podnětu Olgy Havlové poprvé uděleno v roce 1995, má zvýšit všeobecné povědomí o životě lidí se zdravotním postižením a cílí na občany, kteří přes svůj handicap pomáhají ostatním.

Vloni získal cenu fotograf Václav Fanta. Muž, který sám přišel o zrak, spoluzakládal někdejší Katolickou nadaci pro nevidomé, založil pěvecký sbor nevidomých Vokál a je autorem deskové hry pro nevidomé.