Homolku trápí kostlivci ve skříni. Hrozí jí pokuty za 45 milionů

Nemocnice Na Homolce se stále potýká s problémy, které vznikly v době, kdy ji vedl nyní trestně stíhaný Vladimír Dbalý. Od finančních úřadů jí aktuálně hrozí pokuty ve výši 45 milionů korun. V Otázkách Václava Moravce to řekl současný ředitel nemocnice Ivan Oliva.

Na začátku srpna nemocnice uspěla s odvoláním proti třímiliardové pokutě, kterou jí loni vyměřil Finanční úřad pro hlavní město Prahu za porušení rozpočtové kázně v letech 2011 až 2013. Oddechnout si ale vedení nemůže. Podle Olivy hrozí další sankce.

„Aktuální hrozba je ve výši 45 milionů. Je za různé služby, které probíhaly v letech 2011 až 2013, to znamená externí dodávky interního auditu, administrativní vícepráce a další,“ upřesnil Oliva. Pokuty podle něj souvisí s dceřinými společnostmi nemocnice. „Finanční úřad stále dělá analýzy. Uvidíme, s čím ještě případně přijde,“ dodal.

Případ podle Olivy stále řeší i orgány činné v trestním řízení. „I tam probíhají ještě analytické práce. Takže samozřejmě je možné, že nějaké záležitosti ještě budeme muset řešit,“ řekl.

Oliva: Po minulém vedení nám zůstaly pokuty za desítky milionů (zdroj: ČT24)

Kontroloři zjistili, že nemocnice v letech 2011 až 2013 nakupovala zdravotnický materiál, pomůcky a léčiva prostřednictvím své dceřiné společnosti Holte Medical, a. s., tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách. Nemocnice ale uspěla s odvoláním proti třímiliardové pokutě, protože se na ni v daných letech vztahovala výjimka.

Dceřiné společnosti chce nicméně nemocnice zrušit. 1. srpna vstoupila do likvidace Holte, s. r. o. Druhá dceřiná společnost, Holte Medical, a. s., vstoupí do likvidace podle Olivy pravděpodobně na začátku roku. Očekává, že proces bude trvat rok až dva.

Podle dříve zveřejněného auditu utratila Homolka nehospodárně 3,4 miliardy korun. Přes společnost Holte Medical pořídila materiál a léky za 3,35 miliardy, marže dceřiné firmy přesáhla 295 milionů korun.

O případu tehdejšího ředitele nemocnice Dbalého soud dosud nerozhodl. Obžaloba viní sedm lidí, že si za zmanipulované zakázky na digitalizaci chorobopisů a nákup gama nože rozdělili desetimilionové úplatky.

Policie zasáhla v červnu 2014. Tendr na digitalizaci 75 milionů papírových chorobopisů začal v roce 2009. Podle obžaloby v něm zvítězila nastrčená firma díky tomu, že obžalovaní z tendru vyřadili výhodnější nabídku. Podle spisu tím nemocnici vznikla škoda nejméně 57 milionů korun. Druhý skutek se týká nákupu Leksellova gama nože z roku 2009, který údajně získala předem dohodnutá firma za téměř 140 milionů.