Babiš jako premiér? V pozici by se necítil, ale nezavrhuje to

Andrej Babiš, který s hnutím ANO při posledních poslaneckých volbách významně překopal politickou mapu v Česku, má za sebou první hlasování o nedůvěře vládě. Sám přitom posloužil jako záminka kvůli svému střetu zájmů na zákonu o biopalivech. Kdyby vláda padla, prezident Miloš Zeman už dříve prohlásil, že by dal právě Babišovi šanci sestavit vládu. Ministr financí ale říká, že předně drží dohody a koalici by nepodrazil. Navíc v pozici premiéra by se necítil, nicméně ohledně možnosti stanout jednou v této úloze se drží přísloví 'nikdy neříkej nikdy'.

Vláda Bohuslava Sobotky má první hlasování o nedůvěře za sebou. Podle Babiše šla opozice do předem prohrané bitvy, za pravdu mu dávají čísla. Ani všichni poslanci TOP 09, ODS a Úsvitu dohromady neměli šanci kabinet svrhnout. „Poprvé jsem z toho měl dobrý pocit, že jsme jako koalice byli spolu a že jsme byli jeden tým,“ zmínil Babiš. Pokud by se ale podařilo vládu shodit, mohl muž se střetem zájmů, kvůli kterému se hlasování pořádalo, stanout i jako premiér. Dříve totiž prezident Miloš Zeman uvedl, že v případě pádu současné vlády by byl ochoten nechat Babiše sestavit kabinet.

Jenomže to by opozice musela získat podporu i ve vládních kruzích, aby její pokus o svržení uspěl. Podle ministra financí ale nepřipadá v úvahu, aby k pádu vlády přispělo samotné ANO. „Já nedělám podrazy. Máme jasnou dohodu, máme koalici. Můžu mít různé názory na koaliční partnery, na jejich transparentnost, hospodaření, ale máme nějakou dohodu a já celý život dohody držím,“ tvrdí Babiš. Jak se staví k postu premiéra? Myslí si, že premiér má úplně jinou roli a on by se v této pozici necítil. Zároveň netvrdí, že je to zcela vyloučeno. Jde i o to, s kým by se vláda skládala. „Vždycky jsem říkal, že nejlepší by bylo, kdyby vládla jednobarevná vláda, která vzejde z parlamentních voleb. Vládnutí by bylo jednodušší, mělo by to větší tah na branku,“ uvedl s tím, že jednání v koalici může být těžkopádné.

Vedle současných vládních partnerů by navíc jeho možnosti případných koaličních stran byly omezené. Možnost dohodnout se s někým z opozice poté, co kvůli němu vyvolali hlasování o nedůvěře, se nejeví reálně. „Jsem z toho znechucen, protože Miroslav Kalousek dokáže brutálně lhát. Dva měsíce tady vykládal, že mám nějakých pět miliard dotací, přitom je to sprostá lež,“ zmínil, „já nelžu, pro mě je to šok, protože na to nejsem zvyklý. Vůbec nechápu, že to může existovat, že nejsou nějaká pravidla, nějaká etika. S opozicí se nedá bavit o ničem.“

Střet zájmů? Nikdy ho nezneužiju

Předseda hnutí ANO označuje opozici za programově bezradnou. „Opozice nemá žádný program, má jenom program mě napadat a mluvit o střetu zájmů. Je pravda, že střet zájmů mám, ale nejsem blázen, abych ho zneužil a poškodil si image. Nikdy to neudělám,“ prohlásil Babiš. Dostává se kvůli tomu i do podivných situací. „Teď moje firma údajně prohrála soutěž na dřevo a měl jsem radost. Jsem v absurdní situaci, kdy někdo upírá mým firmám možnost se zúčastnit transparentních výběrových řízení, kde je to většinou o ceně,“ uvedl. V jiném případě prý zjišťuje až z médií, že tendr vyhrála firma, která patří do jeho vlastnictví. „Když děláte obrat 230 miliard korun a máte víc jak tři sta firem, tak já to skutečně nesleduju,“ řekl. Podíl obchodu jeho firem se státem je pak prý směšný, představuje 1,1 procenta.

Zatímco kvůli svým podnikům se dostává pod kritiku, na všechny podnikatele připravilo ministerstvo financí dvě velké změny – kontrolní hlášení a elektronickou evidenci tržeb. Podle Babiše tu jsou změny nutné, protože v šedé ekonomice se ztrácí 160 miliard korun. „Když jdete do restaurace na pivo a na guláš a zaplatíte, automaticky počítáte, že majitel restaurace vám fakturuje DPH, a když ji neodvede, okrade nás všechny. Potom platí zaměstnance hotově, takže neodvádí sociální a zdravotní pojištění. A ještě spousta těch zaměstnanců bere podporu v nezaměstnanosti. Takže nás vlastně podvedou čtyřikrát,“ dal Babiš příklad.

Pokud by ale něco zabránilo zavedení opatření, v budoucnu by se to nejspíš projevilo nutností zvýšit daně. Jejich navyšování ale v žádném případě nemá provést tato vláda. „Za mě se daně určitě navyšovat nebudou, absolutně to vylučuji,“ zdůraznil Babiš a dodal, že naopak s evidencí tržeb jde návrh na snížení DPH u restauračních služeb. Podle analýz by se tu totiž mělo vybrat ročně jedenáct miliard korun a místo toho jde do státní kasy pouze 1,6 miliardy korun. Snížením daně sice o část peněz přijde, ale mělo by to státu naopak získat víc tím, že se daně lépe vyberou.