Sociální pracovnice z kauzy týraného Dominika obviněny

Brno - Městské státní zastupitelství obvinilo dvě pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Brna střed ze zanedbání pracovních povinností v případu týraného Dominika. Obě dvě měly podle právní definice „mařit úkol úřední osoby z nedbalosti“. Státní zástupce přitom prošetřoval čtyři aktéry kauzy, kteří mohli případu mučení devítiletého chlapce zabránit mnohem dříve - právě dvě zmíněné sociální pracovnice, jež měly rodinu na starost, Dominikovu učitelku ze základní školy a dětskou lékařku, kam docházeli rodiče týraných dětí na zdravotní kontroly. Podezření u lékařky a učitelek se však nepotvrdilo, naopak na případ upozorňovaly. Oběma obviněným sociálním pracovnicím hrozí maximálně jednoletý trest.

A to i přesto, že kvůli jejich přístupu trpěl malý Dominik hlady, bitím, ponižováním a fyzických týráním mnohem déle, než musel. „Obě dvě obviněné pracovnice měly ve spisu rodiny dostatečný počet indicií ze školy, do níž chodil, dětské lékařky, sousedů a příbuzných týraného chlapce, kteří na špatný stav malého chlapce upozorňovali už dávno. Přesto ke kontrolám rodiny přistupovaly naprosto laxním způsobem co do četnosti i obsahu kontrol,“ uvedl mluvčí městského státního zastupitelství v Brně Jan Petrásek.

Podle státního zástupce první obviněná měla případ na starost od dubna do srpna 2009 a druhá - Lea Petříčková - pak od září 2009. Právě ta se prostřednictvím svého právníka k případu pro Českou televizi vyjádřila. „Moje klientka se cítí zcela nevinná. Do rodiny pravidelně docházela a ničeho si nevšimla. Chlapec před ní běhal nahatý a žádné známky týrání na něm nebyly vidět. Navíc měla na starost další rodiny, kterých bylo příliš mnoho. To už je však záležitost systému orgánů péče o dítě,“ uvedl právník Petříčkové Milan Staněk.

Z výpovědi staršího bratra k Dominikovu týrání
„Táta ho držel, matka lepila na každou patu tři připínáčky. Dominik pak chodil po špičkách, plakal a oni mu říkali, ať drží hubu, jinak dostane. Nadávali mu tlustej mongole, a když měl hlad, tak mu máma říkala, že je blbej a ať si jídlo udělá sám.“

V celém případu byli zatím odsouzeni pouze rodiče malého chlapce, každý k více jak šesti letům vězení. Dnes už desetiletý Dominik žije spolu se starší sestrou v kroměřížském dětském domově. V době odhalení kauzy loni v dubnu vážil chlapec pouhých 13,5 kilogramu a musel být umístěn do nemocnice. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, ve skutečnosti ale Dominik hladověl a byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. Dítě bylo dlouhodobě bito rukou, řemenem a vařečkou. Asi nejbrutálnější způsob jeho trestání rodiči bylo, když mu oba rodiče dávali do bot připínáčky hrotem vzhůru. Tato metoda jej měla přivést ke zklidnění, protože byl údajně hyperaktivní. Chlapec musel chodit po špičkách nebo se plazit po kolenou.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Dominik byl přitom už druhým dítětem ze čtyř, jež dvaatřicetiletá matka Lucie a její čtyřiatřicetiletý muž Jiří prokazatelně týrali. Za první případ trýznění druhého nejstaršího syna Michala dostali trest už v roce 1999, kdy ho jako tříletého chlapce dokonce málem uškrtili, protože příliš zlobil. Tehdy jim byly obě děti - starší i mladší syn - odebrány a skončily v ústavu. V roce 2000 dostali rodiče podmíněně osmnáct měsíců s třicetiměsíčním odkladem. Po třiceti měsících, kdy se podle sociálky Brna-střed osvědčili, se ale stali opět beztrestnými.

U prvního soudu přitom z nelogických důvodů nesvědčila lékařka, která dnes hovoří o dlouhodobém týrání všech dětí mužského pohlaví v rodině ve velmi nízkém věku a o tom, že tento fakt mnohokrát hlásila na sociální odbor Brna-středu. První trest byl nakonec týrajícím rodičům v roce 2004 z rejstříku vymazán. Ve stejném roce ale začali rodiče s týráním znovu, tentokrát šlo o malého Dominika. Rodičům byl proto i se sestrou odebrán. O rok později ale získali obě děti zpět. Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Tehdy se policie opět začala zabývat podezřením z týrání hocha.